Default hero image

Kvinnor och barn hotas nu av en omfattande katastrof när våldsamheterna i Elfenbenskusten eskalerar. Rättsväsendet har kollapsat och brutala strider pågår i västra och södra delen av landet samt i staden Abidjan. Trots det osäkra läget finns UNICEF på plats och kämpar för att förse de drabbade med akut katastrofhjälp.

Skribent |

Publicerad |

2011 04 02

Uppdaterad |

2011 04 02

Svårt att hjälpa barnen när våldet eskalerar i Elfenbenskusten

En miljon på flykt

Elfenbenskusten har drabbats hårt av striderna mellan den sittande presidenten Laurent Gbagbos trupper och rebeller som stöder Alassane Ouattara, som vann valet men hindras från att överta presidentposten.

En miljon människor, varav majoriteten är kvinnor och barn, har tvingats fly från sina hem. Antalet internflyktingar ökar drastiskt. Under de senaste fem dagarna har så många som 120 000 människor registrerats i flyktingläger och hos värdfamiljer. Många har också sökt skydd i kyrkor och katolska missionscenter i städerna Man, Duékoué och Guiglo. Andra har tagit sig över gränsen till Liberia, Guinea och Ghana. Bara i Abidjan har cirka 500 000 människor flytt sedan sedan den politiska krisen bröt ut efter valet..

Striderna försvårar hjälparbetet

Trots den svåra situationen arbetar UNICEF för att förse drabbade barn och deras familjer med vatten, vattendunkar, högenergikex, toaletter, tvål, sovmattor med mera. Mediciner och sjukvård har hög prioritet eftersom nästan alla vårdcentraler i landet har stängts. Allra svårast att ta sig fram är det i den västra delen av landet där striderna och våldsamheterna är som värst. Även i hamnstaden Abidjan hotar nu strider att stoppa UNICEFs hjälparbete.

UNICEFs personal i Abidjan har varit instängda på kontoret i två dagar sedan väpnade styrkor som är lojala med den valde president Outtara, angripit staden för att försöka driva bort Laurent Gbagbo och få ett slut på det politiska dödläget som nu varat i fyra månader. Utanför UNICEF-kontoret pågår plundring, vandalisering och skottlossning. Situationen är mycket instabil. Byggnader i närheten har brunnit ner och människor ligger döda på gatorna.

UNICEFs prioriteringar 

  • Arbeta för att 1,2 miljoner barn återvänder till skolan, efter att alla skolorna i norr varit stängda sedan presidentvalet i slutet av november. UNICEF bistår med skolmaterial och utbildning av lärare.

  • Förse 1,5 miljoner människor med rent vatten och hygienutrustning, något som är absolut nödvändigt för att undvika sjukdomar.

  • Se till att 260 hälsocenter kan hållas öppna, så att undernärda barn och hivpositiva får behandling trots att vårdcentraler nu stängts över hela landet.

  • Sprida information om hälsa, vatten, hygien och hiv.

  • Få tillstånd att komma in med katastrofhjälp i de farliga områden med väpnade strider där militären just nu nekar hjälporganisationer tillträde

  • Kunna stanna kvar i Abidjan trots den mycket osäkra situationen och ökade riskerna.

Pengar saknas

Det är absolut nödvändigt att UNICEF kan fortsätta sitt arbete i Elfenbenskusten för att tillgodose de mest akuta hjälpbehoven och återställa lugnet hos den drabbade befolkningen. 22 miljoner USD behövs omgående för att tillgodose familjers och barns allra mest akuta behov när det gäller hälsa, näring, vatten, sanitet, hygien, och utbildning. 

Just nu pågår många katastrofer i världen och barnen är de som drabbas allra värst.
Stöd UNICEFs katastrofarbete. Skänk en gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.