Default hero image

Den pågående konflikten i Elfenbenskusten har fått stora konsekvenser för barnen. Även om läget i landet är på gång att återgå till det normala är det många barn som lider psykiskt av sina hemska upplevelser. För att skydda och hjälpa barnen sätter UNICEF upp säkra barnvänliga områden där barn kan leka och lära i trygg miljö.

Skribent |

Publicerad |

2011 05 24

Uppdaterad |

2011 05 24

Barnen i Elfenbenskusten får hjälp att komma över trauman

Hundratusentals barn har tvingats lämna sina hem. Många har bevittnat grovt våld och sett familjemedlemmar dö eller skadas. Omkring 700 barn har förlorat sina föräldrar och 500 barn har fallit offer för sexuellt våld. UNICEF beräknar att 1,2 miljoner barn behöver stöd och hjälp.

Trygga barnvänliga platser

För att skydda och hjälpa utsatta och traumatiserade barn sätter UNICEF upp särskilda säkra barnvänliga områden, till exempel i Logoualé. Där har UNICEF använt ett före detta hotell för att skapa en trygg plats där cirka 200 barn kan få hjälp varje dag. Här får de lite andrum från sin kaotiska tillvaro och möjlighet att leka, lära och bearbeta svåra upplevelser. Den organisation som samarbetar med UNICEF bistår med tre personer som arbetar med barnen innan de går till skolan.

Många barn känner att de behöver tala om allt som de varit med om. Personalen lyssnar, lugnar och hjälper barnen att anpassa sig till ett normalt liv igen.

Skolorna har öppnat

Ett led i UNICEFs psykosociala arbete är att se till att barnen går i skolan, där de är i trygg miljö och får tillbaka vardagliga rutiner. Många skolor i huvudstaden Abidjan är fortfarande stängda. Men i de centrala, nordliga och västliga delarna av landet är de flesta skolorna igång igen och 85 procent av eleverna är på plats. UNICEF distribuerar skolmaterial till cirka en miljon elever.

Exempel på UNICEFs insatser hittills:

  • Nästan en miljon barn under fem år har vaccinerats mot mässlingen

  • 1,14 miljoner barn har vaccinerats mot gula febern

  • 730 000 barn har fått tillskott av vitamin A och avmaskningstabletter

  • 12 500 barn och kvinnor i läger i den västra delen av landet har undersökts mot undernäring

  • 162 000 människor har fått hygienutrustning för att förebygga kolera

  • Skolmateriel och böcker har distribuerats till de skolor som öppnats

Mycket återstår att göra

UNICEF gör sitt yttersta för att förändra situationen för barnen i Elfenbenskusten, men behoven är just nu enorma och här, precis som i alla andra katastrofområden världen över, är UNICEF helt beroende av insamlade medel.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.