Noor-Jehan-590px-300x229.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 08 11

Uppdaterad |

2010 08 11

Möt Noor Jehan i översvämningsdrabbade Pakistan

Det kommunala gymnasiet har förvandlats till ett flyktingläger för människor som tvingats att fly till följd av översvämningarna som drabbat Sukkur. En av alla dem som sökt skydd här är Noor Jehan från byn, i Schikarpurdistriktet. Med sin 15 månaders gamla son i famnen är hon fortfarande i ett tillstånd av både chock och utmattning.

– Jag vaktade getterna när min svåger plötsligt berättade att vi var tvungna att omedelbart utrymma huset eftersom översvämningen skulle komma till vår by innan skymningen. Det var kaotiskt, jag vet inte hur vi lyckades lasta våra få tillhörigheter upp på åsnevagnen, spänna fast det själva och sedan ge oss av mot Sukkur, säger Noor Jehan.

Med tårar i ögonen, berättar Noor Jehan om sin svåra situation.

–  Min man och hans bror stannade kvar för att skydda våra getter och kor, vår enda inkomstkälla. För oss var det en plågsam resa. Vi visste inte vårt mål och var oroliga över våra män som vi lämnat bakom oss. Efter en resa som tagit en dag och en natt, har vi nått fram hit, men är osäkra på vad som kommer att hända.

Totalt har omkring 490 människor tagit sin tillflykt till lägret och många fler förväntas när som helst att anlända. I skolbyggnaden har de lokala myndigheterna öppnat ett sjukvårdsmottagning och UNICEF bidrar med vaccin. En sjukvårdsmedarbetare vaccinerar barn under 15 år mot mässling och ger dem vitamin A-tillskott.

Många miljoner barn är drabbade och siffrorna stiger

Totalt har 14 miljoner människor drabbats av översvämningarna, varav 6 miljoner är barn. Bara i Sukkurdistriktet har 29 000 människor evakuerats från de lågt belägna områdena i regionen. Eftersom staden Sukkur ligger på vallar vid floden Indus, där vatten från översvämningen i norr kommer innan det når Arabiska havet, så är situationen för staden ytterst sårbar. Vattennivån ökar ständigt och hela området har klassats som katastrofzon.

De flesta av flyktingarna är än så länge inte medvetna om de 29 flyktingläger som inrättats av regeringen i detta område. De väntar istället på hjälp ute i det fria utan att få grundläggande behov såsom rent dricksvatten, mat, bostad, sanitet och hygien tillgodosedda. Platserna där dessa människor nu finns är mycket sårbara för vattenburna sjukdomar, förekomst av våld och övergrepp.

UNICEF finns på plats i Pakistan och hjälper barnen, men situationen blir allt värre. Skänk en gåva här .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.