Default hero image

Över 10 miljoner barn har drabbats av översvämningarna i Pakistan och 2,8 miljoner av dem är yngre än fem år. Arbetet med att hjälpa familjer och barn pågår febrilt, men insatserna räcker inte. Barnen är fortfarande i desperat behov av mat, vatten, näring, vaccin och hälsovård för att överleva. Nu ber UNICEF om ännu mer pengar till barnen.

Skribent |

Publicerad |

2010 09 20

Uppdaterad |

2010 09 20

Barnen i Pakistan är fortfarande i akut behov av hjälp

Insatserna måste öka

Översvämningarna i Pakistan har orsakat den värsta katastrof vi har sett i modern tid. Infrastrukturen är utslagen, katastrofområdet är oändligt stort och logistiken komplicerad. UNICEF finns på plats och kämpar dygnet runt för att ge barn och deras familjer rent vatten, hälsovård, vaccin, näring, samt skydd mot våld och övergrepp. Massor har gjorts, men insatserna räcker inte till. Hjälpen har ännu inte nått ut till alla kvinnor och barn. Behoven är enorma. Skänk en gåva här .

Undernäring och sjukdomar hotar

Barnen är i desperat behov av hjälp och de behöver extra beskydd, särskilt flickor och unga kvinnor som är extra sårbara och ofta inte får sin beskärda del av de förnödenheter som delas ut. De största problemen just nu är alla sjukdomar som sprids snabbt och att allt fler barn drabbas av undernäring. UNICEF befarar en andra dödsvåg om inte insatserna ökar för att förse de allra minsta barnen samt gravida och ammande kvinnor med livsviktiga näringstillskott.

Vitt skilda behov

Vissa områden i landet, framför allt i Sindh, står ännu under vatten och där pågår fortfarande evakuering av invånarna som är i akut behov av hjälp. I andra områden har vattnet dragit sig tillbaka och människor börjar återvända hem för att plantera sina åkrar och bygga upp sina hus. Behoven är mycket varierande.
Redan innan översvämningarna hade dessa människor svårt att försörja sig – och nu har de ingenting alls kvar. Enligt rapporten är katastrofen inte på något sätt över och kommer att påverka landet under årtionden.

UNICEF ber om 1,8 miljarder kronor

Efter att ha insett katastrofens enorma omfattning och eftersom behoven fortsätter att öka, har UNICEF nu ändrat sina beräkningar och ber omvärlden om ett högre belopp, 252,3 miljoner dollar (1,8 miljarder kronor). Dessa pengar behövs för en 12-månadersperiod, från och med augusti till och med juli 2011. Just nu saknas 160,8 miljoner dollar (1 miljard kronor) och UNICEF vädjar om snabb hjälp.

UNICEF Sverige har samlat in 14,2 miljoner kronor

– Vi är mycket tacksamma för alla bidrag som har kommit in. De gör stor nytta för barnen. Men situationen är fortfarande akut och ännu mer pengar behövs, säger Per Westberg, vice generalsekreterare för UNICEF Sverige. 10 miljoner barn är drabbade och det är oerhört viktigt att alla ställer upp och fortsätter hjälpa dem.

– När väl de allra mest akuta behoven har tillgodosetts kommer det att behövas ett stabilt långvarigt stöd för att bygga upp skolor, återställa infrastruktur och säkra barns trygghet. Men först och främst måste vi rädda liv, fortsätter Per Westberg.

Här kan du ladda ner UNICEFs septemberrapport (på engelska) om det aktuella läget och insatserna hittills i Pakistan.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.