Den 12 januari 2010 drabbades Haiti av den största katastrofen i landets historia. Över 222 000 människor dog, ännu fler skadades och huvudstaden Port-au-Prince totalförstördes. Ett år efter katastrofen släpper UNICEF en rapport om läget på Haiti. Rapporten visar att det är en lång väg kvar till återhämtning efter den akuta och strukturella kris som landet har hamnat i.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2011 01 07
Uppdaterad |
2011 01 07
Ett år efter katastrofen: Haitis barn behöver fortfarande våra insatser
– Under året har jag sett vilket fantastiskt arbete som organisationer och hjälparbetare gör i Haiti. Men vi kan göra ännu mer år 2011, och vi måste göra det, för barnens skull, för att de ska få se att en bättre framtid är möjlig, säger UNICEFs högsta chef Anthony Lake.
Obs! För att se bildtexter, välj full storlek och sedan show info, uppe i högra hörnet! Barnens katastrof
Jordbävningen i januari 2010 har kallats ”barnens katastrof”. Av de över 2 miljoner som förlorade sina hem var nära 1 miljon barn. Uppskattningsvis 38 000 elever dog när skolbyggnader kollapsade. Andra barn förlorade sina föräldrar, eller tappade bort dem i kaoset som rådde efter jordbävningen. Tusentals barn fick fysiska skador och utsattes för svår känslomässig stress. Ännu ett år efter jordbävningen saknar över 1 miljon människor en bostad och bor därför i överfulla tältläger. 380 000 av dem är barn.
Ett år kantat av sorg och kriser
Den 24 september svepte orkanen Thomas in över ön och förvärrade läget. 16 000 människor förlorade sina tillfälliga bostäder, de flesta bodde i tält som förstördes.
Under hösten spreds dessutom en koleraepidemi i landet. Över 100 000 smittades och 2 300 människor dog. Koleraepidemin är nu det största hotet mot barns överlevnad i Haiti.
Det politiska läget har varit fortsatt oroligt, med en stigande desperation bland befolkningen och ett val i november som blivit hårt kritiserat.
Hjälpbehoven fortfarande enorma
Haiti var redan innan jordbävningskatastrofen ett mycket fattigt land med dålig infrastruktur, enorma sociala klyftor, våld och laglöshet. Många barn gick inte i skolan och hade inte tillgång till hälsovård, rent vatten och toaletter. Den långvariga katastrofsituationen beror framförallt på att landet var fattigt redan innan jordbävningen inträffade. Hjälpbehoven för Haitis barn kommer att vara stora under decennier framöver.
Vad gör UNICEF?
UNICEF finns på plats och har lång erfarenhet av att arbeta för barns rättigheter i landet. I nära samarbete med landets regering, övriga FN-organ och andra hjälporganisationer koordinerar UNICEF insatserna för att: skydda ensamma barn, förse de drabbade med rent vatten, vaccinera mot farliga barnsjukdomar, förhindra att barn dör av undernäring, starta skolundervisningen och bygga upp samhället.
Ladda ner UNICEFs 1-årsrapport (PDF på engelska) här. Den handlar om det aktuella läget i Haiti och innehåller en fullständig redogörelse för insatserna under det första året efter katastrofen. Du kan även läsa rapporten i sin helhet här under:Children in Haiti - One Year After - The Long Road From Relie
Här nedan följer några exempel ur rapporten:
Utbildning
UNICEF med samarbetspartners hjälpte 600 skolor att återuppta skolverksamheten i april 2010. Skolmaterial och utrustning levererades till 325 000 elever och 42 000 lärare.
I april 2010 kunde 220 000 barn som drabbats av jordbävningen börja skolan igen.
När höstterminen började kunde 720 000 barn och 10 000 lärare återvända till 2 000 skolor.
UNICEF med samarbetspartners distribuerade 1 600 tält till 225 tillfälliga skolor.
UNICEF har under året byggt 117 tillfälliga skolor som kan användas av 24 400 elever.
6 000 lärare har fått fortbildning i hur man kan hjälpa traumatiserade barn.
Vatten, sanitet och hygien
När katastrofen var som värst distribuerade UNICEF tillsammans med samarbetspartners rent vatten till nära 680 000 människor dagligen.
Efter kolerautbrottet försedde UNICEF och samarbetspartners halva Port-au-Prince med rent vatten genom att leverera 10,9 ton klor och över 45 miljoner vattenreningstabletter.
Totalt under året har 53 miljoner vattenreningstabletter delats ut.
170 vattenpumpar har byggts.
150 skolor har fått nya toaletter och brunnar, vilket gör att 76 800 elever nu får rent vatten och bättre sanitet.
1,5 miljoner barn i 5 000 skolor har fått tvålar och information om hur de skyddar sig mot kolera.
11 324 latriner har placerats ut i lägren och används av 840 000 människor.
Över 135 000 familjepaket och kvinnopaket med hygienartiklar har delats ut. För varje hushåll beräknas ett paket räcka i en månad.
Hälsa
Under året har nära 2 miljoner barn vaccinerats mot de fem vanligaste och farligaste sjukdomarna.
UNICEF finansierar 72 mottagningar som erbjuder behandling av kolera.
För att förhindra att barn dör av uttorkning har UNICEF distribuerat mer än 5 miljoner portionspåsar med vätskeersättning.
38 miljoner zinktabletter har delats ut som delbehandling mot diarréer och uttorkning.
425 000 myggnät som skyddar mot malaria har delats ut.
Näring
11 250 barn har behandlats för akut undernäring.
UNICEF har levererat 914 550 energirika nötkrämer mot undernäring.
Över 102 000 barn och 48 900 mammor har fått rådgivning om näring och extra näringstillskott.
UNICEF har informerat om vikten av amning i katastrofsituationer och uppmanar mammor att undvika bröstmjölksersättning.
Skydd
368 barnvänliga och säkra mottagningar, så kallade Child-friendly spaces, har ställts i ordning, där 94 800 barn kan få särskilt stöd.
56 500 filtar har delats ut till behövande
Tack vare generösa bidrag från miljoner människor över hela världen har UNICEF kunnat rädda tiotusentals barns liv sedan jordbävningen.
Hjälp oss att rädda fler barns liv och att bygga upp Haiti. Lämna din gåva här.
Relaterade artiklar
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.
På en vecka har fler än 80 barn dödats i Libanon och omkring 300 000 har tvingats på flykt. UNICEF är på plats och levererar rent vatten, mediciner, varma filtar och andra förnödenheter till familjer i nöd.