Det talas om curlade barn som får allt de pekar på, om föräldrar och lärare som tappat kontrollen och ett samhälle där barnen får allt mer utrymme. Att vuxna har abdikerat från sitt ansvar och lämnat över makten till barnen. Men stämmer den här bilden? Vilka barn har verklig makt idag och i vilka sammanhang? Detta diskuterades igår på vårt seminarium i Almedalen.
Under måndagseftermiddagen höll UNICEF Sverige sitt andra arrangemang under Almedalsveckan, på temat barnäktenskap. Syftet var att lyfta frågan om barnäktenskap i världen och i Sverige, kopplat till den nya lagstiftning som träder i kraft idag den 1 juli.
På söndag inleds årets Almedalsvecka. UNICEF Sverige finns på plats för att lyfta frågor som barnäktenskap, barns delaktighet och inflytande, företags ansvar och barn på flykt.
Nästa vecka är det dags igen för Almedalen i Visby. Här kommer många att diskutera den nya biståndspolitiska plattformen som nyligen debatterades i riksdagen. Vi anser att barnrättsperspektivet är för svagt, och vi saknar skrivelser om barn som egna aktörer med egen rätt till deltagande och inflytande över sina livsvillkor.
Idag har utbildningsminister Jan Björklund kallat samtliga politiska partier för att reda ut frågan om politisk information i skolan. JK och JO är inbjudna för att klargöra rättsläget. Vi välkomnar initiativet om hoppas att detta ska sätta stopp för de olyckliga rekommendationer från Skolverket som ger fritt spelrum för främlingsfientlighet, fascism och nazism i svenska skolor.
Idag publicerar vi en debattartikel på Centrum mot rasisms debattforum "Sverige mot rasism" med anledning av ett nytt lagförslag som underlättar uppehållstillstånd för flyktingbarn.
Varje år lämnar 12, 4 procent av alla niondeklassare, ungefär 12 000 elever, grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet. Och cirka 10 procent av Sveriges gymnasieelever hoppar av skolan.
Den här veckan är en mängd fantastiska ungdomar ute runtom i Sverige och utför dagsverken istället för att sitta i skolbänken. Tack vare över hundra skolors engagemang samlar eleverna in pengar till att fler barn i Moçambique ska få möjligheten att sitta i sina skolbänkar.
Två uppmärksammade fall den senaste tiden där barn har utsatts för våld visar på okunskap och bristande rutiner inom skola och socialtjänst. Men problemet är mycket större än så, hävdar UNICEF Sverige i en debattartikel som publiceras i Svenska Dagbladet idag. Det krävs nu en blocköverskridande socialpolitisk överenskommelse för att stärka rättigheterna för barn i utsatta situationer.
Det senaste avsnittet av Vetenskapens värld tar upp det sociala utanförskapet i Sverige. Men hur påverkar det barn och unga att leva långt ifrån tillgång till rättigheter som god hälsa, bra utbildning, skälig levnadsstandard, delaktighet och inflytande? Det är oftast genom en vuxen blick vi närmar oss frågan.
En ny undersökning visar att två av tre småbarnsföräldrar upplever att deras arbetsgivare kräver att de ska vara tillgängliga i mobilen efter ordinarie arbetstid. Enligt barnrättsprinciperna, framtagna av UNICEF tillsammans med FN:s Global Compact och Rädda Barnen, ska företag utforma sin verksamhet så att den inte påverkar barn negativt.
UNICEF Sverige har tillsammans med Landsrådet för ungdomsorganisationer och Fryshuset bildat ”Sweden Youth Group on Migration and Development” i syfte att lyfta in ett ungdomsperspektiv på det globala GFMD-mötet som just nu pågår i Stockholm. Här är deras budskap till världens stater:
Hur kan man säkerställa att företag inte kränker barns rättigheter? Varför bör företag ta hänsyn till barns rättigheter i marknadsföringen? De är ett par av de frågor som företrädare för över hundra företag runt om i landet har diskuterat i samband med UNICEFs landsomfattande utbildningssatsning.
Utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att bryta utanförskap. Ändå visar forskning med största tydlighet att skolan går i motsatt riktning. Det krävs en politisk vilja att se det sociala utanförskapets alla ansikten och agera utifrån en helhetssyn.
Glädjande nog har det varit en fantastisk start på vår butikskampanj tillsammans med Apotek Hjärtat, Gina Tricot, H&M och Ikea. Vi har som mål att rena 200 miljoner liter vatten och bara en vecka in i kampanjen har vi redan hunnit rena över 50 miljoner liter vatten. Detta otroliga resultat är tack vare alla engagerade medarbetare och kunder!
Det blir världsföräldrarna Anja Pärson, David Hellenius och Eva Röse som står som galavärdar när Humorgalan direktsänds i TV4. Kvällen blandar liveframträdanden från bland andra First Aid Kit och Nina Persson, med sketcher skrivna och regisserade av Robert Gustavsson och reportage från Unicefs arbete runt om i världen. Humorgalan – för varenda unge sänds torsdag 1 maj klockan 20.00 i TV4.
Gemensamt med andra barnrättsorganisationer lyfter vi idag återigen vår kritik och en uppmaning till regeringen att visa att de tar internationella överenskommelser på allvar. Det är dags att regeringen skriver under och ratificerar det tredje tilläggsprotokollet till barnkonventionen om enskild klagomekanism för barn och visar att vi är ett föregångsland för barnets rättigheter.
I år är det 25 år sedan barnkonventionen antogs av FN. Sverige var ett av de första länderna att ratificera och därmed bli bunden av bestämmelserna. Men svensk lag uppfyller inte alltid konventionens krav. UNICEF Sverige arbetar för att barnkonventionen ska bli svensk lag, och vår programchef bemöter idag de vanligaste motargumenten.
Det är tydligt att barns livssituation i mycket hög grad påverkas av företag, både direkt och indirekt. Trots att de flesta företag idag arbetar med mänskliga rättigheter har de flesta inte i tillräcklig utsträckning lyft fram barnrättsperspektivet i sitt hållbarhetsarbete.
Nu i dagarna har regeringen äntligen presenterat en handlingsplan för barn som utsatts för människohandel, något som vi har kämpat för i många år. Idag deltar dessutom vi och andra barnrättsaktörer i en sammankomst på regeringskansliet för att diskutera det fortsatta arbetet.
Det är återigen dags för den svenska regeringen att granskas av FN:s barnrättskommitté i Genève. Regeringen lämnade sin femte rapport till barnrättskommittén i september 2012 och idag lämnar vi vår alternativa rapport.
I Operation Dagsverke 2014 engagerar sig tusentals elever för att bidra till bättre skolor för utsatta barn i Moçambique. Vi lät två elever från Sverige besöka några av de skolor som ingår i UNICEFs projekt ”Child Friendly Schools” i Moçambique.
UNICEF Sverige anser att staten måste ta ett större centralt ansvar för skolan och att det behövs ett barnperspektiv i utformningen av skolpolitiken. Betänkandet ”Staten får inte abdikera – om kommunaliseringen av den svenska skolan” stärker oss i den uppfattningen. Nu överlämnar vi våra rekommendationer till FN:s barnrättskommitté.