611A3325-575x383.jpg

Det blev nytt rekordresultat för årets upplaga av Operakällaren Trophy till förmån för UNICEF. 4,2 miljoner kronor var slutresultatet när arrangörerna summerade alla aktiviteter.

Skribent |

Publicerad |

2014 09 02

Uppdaterad |

2014 09 02

Över 4 miljoner kronor till UNICEFs vattenprojekt i Somalia

Foto: © Karina Ljungdahl

Dagen inleddes med ett frukostseminarium under ledning av UNICEF-ambassadören Mark Levengood. Talare professor Hans Rosling, artisten och människorättskämpen Jason "Timbuktu" Diakité och doktor Ashok Kholsa, som berättade om sitt arbete i Indien. Alla bjöd på inspirerande föreläsningar och reflektioner om vatten, att skapa förändring och tillståndet i världen.

Pengarna som samlades in via bland annat en auktion på kvällen går oavkortat till UNICEFs projekt i Somalia där knappt en tredjedel av invånarna har tillgång till rent vatten. Även på platser där det finns vatten är kvaliteten ofta dålig på grund av att vattensystem, brunnar och källor är gamla och vanskötta. Inbördeskrig och den nu pågående konflikten i landet har dessutom medfört att många vattenstationer förstörts.

Den sanitära situationen är värst i städerna och de större byarna där människor lever nära inpå varandra. Platsen där man går på toaletten ligger i allmänhet nära bostäder och vattenkällor, och man har ofta bristande sophantering. De dåliga hygienförhållandena är huvudorsaken till att sjukdomar som kolera härjar. Sjukdomen skördar årligen hundratals offer i framförallt tätbefolkade områden. Genom att till exempel borra brunnar och bygga toaletter kan UNICEF rädda tusentals liv.

– Det känns fantastiskt att kunna stödja UNICEF och att slå insamlingsrekordet från förra året. För mig är det en unik möjlighet såväl som skyldighet att kunna göra en insats. Vi måste alla göra något för att bidra, sa Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren och initiativtagare till Operakällaren Trophy.

Ett stort tack riktar vi till Abbe, Operakällaren och alla de som på ett eller annat sätt bidrog till en fantastisk dag och kväll.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.