Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten

40 barn i timmen

dör av smutsigt vatten

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

Skribent |

Publicerad |

2023 03 20

Uppdaterad |

2023 03 27

40 barn i timmen dör av smutsigt vatten

Varje dag dör över 1 000 barn världen över i sjukdomar orsakade av smutsigt vatten, bristande sanitet och dålig hygien. Det är över 40 barn i timmen. En katastrof som slår till dag efter dag, år efter år, trots att lösningen är något så enkelt som rent vatten. 

Problemet är globalt men en ny rapport från UNICEF visar att vattenkrisen slår allra hårdast mot barn i tio afrikanska länder, bland dem Nigeria, Somalia och Mali. I de tio länderna hotas 190 miljoner barns liv av en kombination av vattenbrist, vattenburna sjukdomar och klimatförändringar. I de här länderna saknar vart tredje barn grundläggande tillgång till rent vatten i hemmet, och fler än hälften av barnen lever i områden som drabbats av kolerautbrott det senaste året.

Vattenkrisen förvärras av att temperaturökningen sker 1,5 gånger snabbare i området än globalt, vilket bidrar till att grundvattnet minskar och nederbörden blir mer oförutsägbar. Skyfall, översvämningar, tropiska stormar och torka förstör och förorenar även vattenkällor. 

UN0607653
600 miljoner barn saknar idag tillgång till rent vatten. Istället tvingas de dricka förorenat och livsfarligt vatten. © UNICEF/UN0607653/Rich

Smutsigt vatten är livsfarligt för alla människor, men framförallt för barn som inte har lika utvecklade immunförsvar som vuxna. Vatten är därför högsta prioritet för UNICEF. Vi har sedan 1953 arbetat i världens fattigaste länder med att säkra tillgången till rent vatten för barn, familjer och samhällen. Vårt globala program för att förbättra tillgången till rent vatten är det största i världen och under de senaste åren har UNICEF sett till att över 60 miljoner människor i 130 länder har fått hållbar tillgång till rent vatten.

Vi har 70 års erfarenhet av att arbeta med vattenfrågan. Genom vårt arbete når vi barn, familjer och samhällen direkt med tillgång till rent vatten. Men vi arbetar också med regeringar, myndigheter och lokala samarbetsorganisationer för att förbättra systemen långsiktigt och öka investeringarna i rent vatten. Det har gett resultat. Sedan år 2000 har 600 miljoner barn i världen fått tillgång till rent vatten. Men fortfarande saknar lika många barn, 600 miljoner, rent vatten att dricka. Med dödliga konsekvenser. 

UNICEF har som mål att genom våra program nå 450 miljoner barn och deras familjer med rent vatten. Vi vet att det är möjligt, för det har gjorts förut. Men vi vet också vad som krävs. Och det är investeringar. Barnen som idag riskerar livet varje gång de ska släcka sin törst kan inte vänta längre. 

UN0484629 copy

Stöd UNICEFs arbete

Vi arbetar över hela världen för alla barns rätt att överleva och utvecklas. Genom att bli månadsgivare är du med och ser till att alla barn får en trygg framtid.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.

un046808.jpg
Internationella handtvättardagen

Idag är det den internationella handtvättardagen, en årlig dag för att uppmärksamma vikten av god handhygien. Att tvätta händerna är ett av huvudbudskapen för att förhindra smittspridning av covid-19. Men miljarder människor kan inte följa rådet, helt enkelt för att de saknar vatten och tvål.