Vatten, sanitet och hygien
Alla barn har rätt att leva i en hälsosam miljö med tillgång till rent vatten. Trots det bor miljontals barn i miljöer med smutsigt vatten, dålig sanitet och skadliga utsläpp. Det leder till sjukdomar som snabbt kan bli livshotande för barn. Många flickor i tonåren tvingas hoppa av skolan när de får mens för att de inte kan sköta sin personliga hygien i skolan. Men utvecklingen går hela tiden framåt.
Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.
Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.
Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.
Idag är det den internationella handtvättardagen, en årlig dag för att uppmärksamma vikten av god handhygien. Att tvätta händerna är ett av huvudbudskapen för att förhindra smittspridning av covid-19. Men miljarder människor kan inte följa rådet, helt enkelt för att de saknar vatten och tvål.
Vad skulle du göra om du några dagar i månaden förbjöds att umgås med dina vänner? Hindrades från att laga mat, gå i skolan, att sova i en säng eller ens gå ut? Det är många flickors verklighet när de får sin mens. Starka tabun och brist på kunskap gör att flickors utveckling hålls tillbaka. Det vill vi på UNICEF lyfta i samband med internationella flickdagen.
Just nu saknar 300 000 människor i Beirut tillgång till rent vatten. Många av dem är barn. Nu riskerar landet stor smittspridning av covid-19 och andra sjukdomar. Läget för Libanons barn är akut.
Att kunna tvätta händerna med tvål och vatten är en förutsättning för att skydda sig och andra från sjukdomar som covid-19. Men när skolor världen över nu kämpar för att öppna igen är det långt ifrån alla som har den möjligheten, visar en ny rapport från UNICEF och WHO.
Världsvattenveckan arrangeras i augusti varje år i Stockholm. Ett tillfälle för experter inom området att träffas och diskutera hur vattensituationen världen över ser ut. Eftersom att vatten och sanitet är ett av UNICEFs fokusområden, finns vi på plats och föreläser samt deltar i diskussionerna.
Miljarder människor världen över har fått bättre tillgång till rent vatten. Men klyftorna är stora när det gäller vilka som får ta del av förbättringarna. Fattiga områden på landsbygden drabbas värst, visar ny rapport från UNICEF och WHO som släpps idag, tisdag.
Omkring 1,7 miljoner människor uppskattas ha drabbats av cyklonen Idai i Moçambique, Zimbabwe och Malawi, varav cirka hälften är barn. Redan före cyklonen var 1,5 miljoner människor hårt drabbade av översvämningar. Läget är akut och behovet av rent vatten är enormt.
Just nu pågår Världsvattenveckan där experter och beslutsfattare samlas i Stockholm för att prata om utvecklingen inom vatten och sanitet i världen. Samtidigt varnar UNICEF för att mer än 180 miljoner människor som lever i länder som drabbats av konflikt, våld och instabilitet saknar tillgång till rent vatten.
Idag delar vi med oss av en god nyhet. Esmie Nyasulu och hans by har äntligen fått tillgång till rent vatten tack vare UNICEF. Det betyder att Esmie nu har mer tid att fokusera på sin utbildning.
Idag firas Världsvattendagen, en dag när vi uppmärksammar hur vattensituationen ser ut i världen. Enligt en ny rapport från UNICEF kommer cirka 600 miljoner barn att leva i områden med extrem vattenbrist år 2040. Det innebär att ett av fyra barn kommer att leva med mycket begränsad tillgång till vatten.
Två miljoner människor i staden Aleppo i Syrien står utan rinnande vatten på grund av de allt mer intensiva striderna. Barnen utsätts därmed för stor fara, till exempel vattenburna sjukdomar som sprids genom smutsigt vatten.
För att FN:s nya globala utvecklingsmål ska kunna nås till 2030 krävs att alla aktörer i samhället jobbar tillsammans. UNICEF och det nordiska byggbolaget NCC inleder nu ett samarbete som ska stötta målen genom att ge fler barn tillgång till rent vatten. Tillsammans ska vi också arbeta för att utveckla hållbara städer med hänsyn till barns rättigheter.
Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala, Göteborg och Lund, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Tillsammans samlade alla elever in över 2,7 miljoner kronor till rent vatten i Tanzanias skolor.
Det blev rekord i år igen för Operakällaren Trophy till förmån för UNICEF. 4,6 miljoner kronor till rent vatten blev resultatet efter måndagens evenemang. Pengarna går oavkortat till UNICEFs vattenprojekt i Somalia.
Just nu pågår Världsvattenveckan där experter från hela världen samlas i Stockholm för att prata om hur vi ska ta utvecklingen vidare inom vatten och sanitet. Sedan 1990 har 2,6 miljarder fler människor fått tillgång till rent vatten – vilket framsteg!
Nu när eleverna i Guinea, Liberia och Sierra Leone går på sommarlov kan man konstatera att de nya hygienrutinerna på skolorna har fungerat. Inga elever eller lärare har smittats sen dess.
Ökad tillgång till rent vatten har lett till stora framsteg inom hälsa och minskad barnadödlighet. Men för 2,4 miljarder människor hotar bristande sanitet att bromsa dessa framsteg, varnar UNICEF och WHO i en gemensam rapport.
De heta sommarmånaderna i Syrien leder till brist på rent dricksvatten. Risken ökar att barn drabbas av vattenburna sjukdomar, varnar UNICEF idag.
Nästan 2,5 miljarder människor i världen saknar toaletter. Det är mer än hälften av alla människor i låginkomstländerna. I dessa länder saknar ofta skolorna vatten, toaletten är bara ett hål i marken och eleverna har ingen möjlighet att tvätta sina händer. Det arbetar UNICEF för att ändra på.
En viktig del av UNICEFs arbete för att rädda barns liv är att långsiktigt förbättra tillgången till vatten och sanitet, framför allt på landsbygden. I Sierra Leone har UNICEF tagit ett stort krafttag som på lång sikt ska se till att alla i landet får rent vatten.
Att se till att barn som drabbats av en katastrof eller konflikt får rent vatten är en av UNICEFs viktigaste uppgifter. Bland annat ser vi till att barn som Amina, två år, kan dricka rent vatten i flyktinglägret där hon bor.