UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.
Ett år har gått sedan två förödande jordbävningar och många efterskalv drabbade sydöstra Turkiet och Syrien. Sedan dess har vi jobbat med att nå så många som möjligt i området. Men nu kommer vintern och behovet av hjälp är fortsatt enormt.
Under måndagskvällen, 20 februari, inträffade ett nytt kraftigt skalv i den redan jordbävningsdrabbade regionen Hatay i södra Turkiet. Över 40 000 människor har hittills rapporterats döda sedan i början av februari, när den första jordbävningen ägde rum. UNICEFs personal på plats vittnar om enorm förödelse.
På torsdagen, 9 februari, lämnade fyra lastbilar UNICEFs huvudlager i Köpenhamn fyllda med förnödenheter till de som drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien. Nödhjälp har redan levererats från våra lager i närområdet och UNICEFs tankbilar förser barn och familjer med rent dricksvatten.
Tusentals människor har förlorat livet, många av dem barn. Ännu fler har fått se sina hem förstörda. Jordbävningen i Turkiet och Syrien är den värsta på nästan hundra år och slår hårt mot barn och familjer som redan innan katastrofen levde i utsatthet. UNICEF är på plats och jobbar intensivt med att hjälpa de barn som drabbats.
En jordbävning skakade sydöstra Turkiet, nära den syriska gränsen, tidigt måndag morgon. Det rapporteras om tusentals döda och skadade. Många människor, däribland barn, befaras även vara instängda i rasmassorna. UNICEF är på plats i de drabbade områdena.
Världen står inför en global utbildningskris. Miljoner barn har hamnat så långt efter i sin inlärning att de riskerar att aldrig komma ikapp. Fler än två av tre 10-åringar i världen kan inte läsa och förstå en enkel text, en rejäl ökning på bara ett par år. UNICEF arbetar för att alla barn ska få utbildning och rätt kunskap för att i framtiden kunna leva ett bra liv. Ett av de barn som har kunnat återvända till skolan med UNICEFs hjälp är 13-årige Ahmad från Syrien.
Kriget i Syrien har nu pågått i tio år. Ett helt decennium av oroligheter och våld har präglat vardagen för miljontals familjer i landet. Många barn har tvingats lämna sina hem och befinner sig på flykt, utan mat och tak över huvudet. Vi kan inte bara se på när deras barndom går förlorad.
Idag markerar årsdagen för nio år av konflikt i Syrien. Nio år av flykt, förödelse och krig. Det är en humanitär katastrof som har pågått alldeles för länge och situationen kan kännas hopplös. Men UNICEF ger aldrig upp. Vi kommer fortsätta att göra allt som står i vår makt för att hjälpa de syriska barnen.
Över en halv miljon barn har tvingats fly det upptrappade våldet och kalla vädret i nordvästra Syrien. 77 barn har dött eller skadats sedan början av året. UNICEF arbetar dag som natt för att hjälpa de hårt drabbade familjerna.
Den senaste tiden är vi många som har bedrövats av den hemska situationen som människorna i norra Syrien utsätts för. Just nu är runt 170 000 barn i behov av akut hjälp. UNICEF finns som en av få organisationer kvar i regionen och arbetar hårt för att hjälpa barnen.
Tusentals barn till IS-anhängare lever under svåra förhållanden i Syrien och Irak. UNICEFs högsta chef Henrietta Fore uppmanar nu samtliga medlemsländer att ta sitt fulla ansvar för barnen och ge dem det stöd och skydd de har rätt till. Det innefattar åtgärder för att återföra barnen till sina hemländer.
2018 var det dödligaste året hittills för barnen i Syrien. 1106 barn dödades i striderna – det största antalet sedan kriget började för åtta år sedan. ”Det är en oroväckande missuppfattning att kriget i Syrien är över”, säger UNICEFs högsta chef Henrietta Fore.
Den största humanitära konvojen någonsin i Syrien har äntligen nått fram till Rukban. UNICEF kunde bland annat leverera vinterkläder, vaccin och skolmaterial, till över 40 000 barn och vuxna i det utsatta flyktinglägret på gränsen till Jordanien.