UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 11 01
Uppdaterad |
2024 11 01
Barnen i Gaza och Libanon skadas, dödas och flyr för sina liv
De pågående krigen i Gaza och Libanon har orsakat en humanitär kris där barnen drabbas hårt. Familjer tvingas på flykt, barn dödas, skadas och riskerar att separeras från sina föräldrar. Trots svåra omständigheter, massiva bombningar, logistiska utmaningar och strömavbrott är UNICEF på plats och levererar livsnödvändig hjälp som rent vatten, hygienartiklar, medicin och näringsprodukter för behandling av undernäring.
Gaza - en humanitär kris utan slut
Tiotusentals barn har dödats eller skadats i attacker och bombningar av skolor, bostadsområden och flyktingläger det senaste året. Samtidigt kämpar redan överbelastade sjukhus under enorm press.
Striderna pågår över hela Gazaremsan, just nu framför allt i norr. Där har intensiva bombningar och massförflyttning av befolkningen dessutom bidragit till att UNICEF har tvingats pausa den andra omgången poliovaccinering av barn.
– Berättelserna vi tar del av är hjärtskärande. Familjer har snart slut på mat och vatten. Grundläggande sanitet och hygienartiklar finns inte längre tillgängliga. Vi får tragiska rapporter om brända, dödade och skadade barn. Den akuta undernäringen i norra Gaza har nått alarmerande nivåer, säger Ted Chaibab, UNICEFs vice chef.
Ingen plats i Gaza är säker
Den israeliska militärens förflyttningsorder tvingar familjer att fly gång på gång, vilket ökar deras utsatthet. Sedan den 7 oktober 2023 har 1,9 miljoner människor – nio av tio Gazabor – blivit internflyktingar. Många har tvingats fly vid flera tillfällen, vissa upp till 10 gånger.
Hundratusentals fördrivna familjer tvingas till ett trångt och förorenat område i Al Mawasi. Området saknar det mest grundläggande för människors överlevnad som toaletter, avlopp och rinnande vatten, vilket skapar ohälsosamma förhållanden som är direkt livsfarliga för barn.
Hunger och sjukdomar utgör ett allvarligt hot mot barnen, och polioviruset har nu också blivit en ny fara för tusentals ovaccinerade barn. Det är avgörande att Gazas sista fungerande sjukhus skyddas. Sjukvården i Gaza har i princip kollapsat samtidigt som oerhört många människor behöver vård.
Minst 10 000 kritiskt sjuka patienter, inklusive tusentals barn med svåra skador och kroniska sjukdomar, behöver omedelbar medicinsk evakuering för specialistvård utanför Gaza. Deras lidande och död går att förhindra – de kan inte vänta.
– Mellan januari och maj 2024 evakuerades i snitt 296 barn per månad av medicinska skäl. Sedan gränsen i Rafah stängdes efter markinvasionen den 7 maj har endast 127 barn tillåtits medicinsk evakuering. Barnen är amputerade, lider av brännskador, cancer och svår undernäring, säger James Elder, UNICEFs talesperson.
Den nödhjälp som UNICEF och andra når in med har hindrat massvält och stora sjukdomsutbrott. Under det senaste året har UNICEF nått var tredje invånare i Gaza med nödhjälp och över hälften av alla barn.
UNICEF har bland annat:
Vaccinerat hundratusentals barn mot polio i samarbete med andra organisationer.
Sett till att 800 000 barn i Gaza fått rent vatten.
Levererat hygienartiklar som tvål, blöjor och vattenhinkar till 350 000 barn.
Behandlat över 10 000 barn mot akut undernäring.
I Libanon är hundratusentals barn på flykt
Kriget i Libanon får förödande konsekvenser för landets barn. Enligt Libanons regering lever uppskattningsvis 1, 2 miljoner människor på flykt. UNICEF beräknar att 400 000 av dem är barn. Över 100 barn har dödats. Men även de barn som inte skadats fysiskt riskerar livslånga konsekvenser av kriget. Nästan alla barn i Libanon har påverkats i någon utsträckning – de har upplevt bombningar, förlorat närstående, sina hem och tillgång till skola.
Våldsamheterna försvårar i vissa områden arbetet att nå fram med humanitär hjälp. Trots den svåra situationen har UNICEF de senaste veckorna framgångsrikt levererat nödhjälp till svårtillgängliga områden som Tyre, Rmeich and Marjayoun.
– UNICEFs medarbetare jobbar dygnet runt för att möta barnens behov ur alla perspektiv. Från att säkra tillgången till rent vatten, till att förse tillfälliga boenden med sanitetsprodukter, tvål och schampo. Från att hjälpa personer på flykt att få tillgång till sjukvård, till att stötta barns psykiska mående genom lek och psykosocialt stärkande aktiviteter, säger Ted Chaiban, UNICEFs vice chef.
UNICEF har skalat upp sin närvaro vid hundratals flyktingläger och bidrar med rent vatten, sanitetsprodukter, nutrition, utbildningsinsatser och aktiviteter för att främja barns och ungas psykosociala hälsa.
Från krig till krig - många barn flyr till Syrien
Den väpnade konflikten i Libanon har tvingat omkring 425 000 människor, främst kvinnor och barn, på flykt över gränsen till Syrien. Av dem är 58 procent barn.
Familjer som anländer till gränsövergångarna är ofta under stark psykisk och fysisk press. Vissa av dem har flytt för sina liv och tvingats vandra till fots över bergen för att nå gränsen.
Ibrahim, tre år, och hans ettåriga bror Ahmad är två av de barn vars föräldrar flydde från Syrien till Libanon år 2020. Nu har den våldsamma utvecklingen tvingat familjen att återvända till det sedan 13 år krigsdrabbade Syrien. Vid gränsövergången till Syrien berättar pojkarnas mamma om den svåra flykten.
– Vi flydde Aleppo för att söka trygghet i Libanon. Nu återvänder vi men vägen hit var svår, säger pojkarnas mamma.
Vid gränsövergången får de hjälp vid UNICEFs mobila hälsoklinik. Där konstateras att pojkarna är undernärda och de får nödhjälp i form av högenergikex och rådgivning.
UNICEF finns på plats i Syrien och leder arbetet med att tillhandahålla rent vatten och sanitetsanläggningar, utbildning, näringsbehov och skydd av barn.
Exempel på UNICEF:s insatser i Syrien:
UNICEF har de senaste veckorna tillhandahållit sjukvård till över 6 000 personer vid tre av landets gränsövergångar mot Libanon.
Över 2000 barn har vaccinerats och 6 600 kvinnor fått mödravård.
UNICEF levererar dagligen 10 000-tals liter rent vatten till flyktingläger, gränsövergångar och installerar mobila toaletter.
Alla barn har rätt till liv, hälsa och utveckling. I Gaza, i Libanon och på andra platser i regionen dödas, skadas och attackeras barn dagligen. Det måste få ett slut!
Relaterade artiklar
Idag på internationella flickdagen riktar vi fokus på världens flickor och vikten av att öka deras tillgång till utbildning. När flickor får gå i skolan minskar risken att de gifts bort, dras in i barnarbete eller utsätts för våld och övergrepp.
I UNICEFs rapport presenteras för första gången global och regional statistik över hur många kvinnor i världen som har utsatts för sexuellt våld som barn.
På en vecka har fler än 80 barn dödats i Libanon och omkring 300 000 har tvingats på flykt. UNICEF är på plats och levererar rent vatten, mediciner, varma filtar och andra förnödenheter till familjer i nöd.