En jordbävning skakade sydöstra Turkiet, nära den syriska gränsen, tidigt måndag morgon. Det rapporteras om tusentals döda och skadade. Många människor, däribland barn, befaras även vara instängda i rasmassorna. UNICEF är på plats i de drabbade områdena.
Skribent |
Rebecca Dahlroe
Publicerad |
2023 02 06
Uppdaterad |
2023 02 06
Kraftig jordbävning har dödat och skadat tusentals i Turkiet och Syrien
En jordbävning skakade sydöstra Turkiet, nära den syriska gränsen, tidigt måndag morgon. Det rapporteras om tusentals döda och skadade. Många människor, däribland barn, befaras även vara instängda i rasmassorna. UNICEF är på plats i de drabbade områdena.
Det första skalvet inträffade tidigt på måndagsmorgonen med en magnitud på 7,8 på Richterskalan. Epicentrum var cirka tre mil utanför staden Gaziantep i sydöstra Turkiet som ligger nära den syriska gränsen. Människor ska ha omkommit och hundratals tros vara instängda i rasmassorna. Jordbävningen är den värsta i Turkiets historia sedan 1930-talet.
Jordbävningen slår hårt mot barn och familjer på flykt
UNICEF är på plats i både Turkiet och Syrien sedan tidigare och har etablerad verksamhet i de drabbade områdena. Just nu arbetar vi tillsammans med våra partner för att se till att barn och familjer får den hjälp som de behöver. En första undersökning visar stora skador på vattensystem, skolor och sjukhus.
Staden Gaziantep i Turkiet är hem till nästan en halv miljon syriska flyktingar som tvingats fly på grund av inbördeskriget i Syrien, däribland många barn och familjer. Därför slår jordbävningen extra hårt mot familjer som redan lever i fattigdom och utsatthet.
Vad gör UNICEF i det jordbävningsdrabbade området just nu:
Undersöker skadorna på vattensystemen och säkerställer att barn och familjer får tillgång till rent dricksvatten, sanitet och hygien.
Identifierar och stöttar barn som separerats från sina föräldrar för att fånga upp och skydda dem.
Säkerställer att familjerna får mat.
Bedömer skadorna på skolor och om skolorna kan användas som skydd.
Undersöker möjligheter att inrätta barnvänliga samlingsplatser där barn kan få psykosocialt stöd och hjälp med tanke på de psykologiska konsekvenserna av katastrofen.
Relaterade artiklar
Näring, vatten, mediciner och varma kläder når nu barnen i Gaza. UNICEF står redo med hundratals lastbilar som varje dag kan leverera tonvis med nödhjälp till barnen.
UNICEF välkomnar avtalet om vapenvila i Gaza och hoppas att det innebär slutet på detta krig där så många barn och unga har dödats och skadats. Vi uppmanar till en varaktig politisk lösning som prioriterar barns rättigheter och välmående.
Det nya året har inneburit mer död och lidande för barnen i Gaza. UNICEF gör allt vi kan för att nå fram till barnen i nöd - men en vapenvila krävs.