UN0777983 (1).jpg

Kraftig jordbävning i Turkiet och Syrien

tusentals döda och skadade

En jordbävning skakade sydöstra Turkiet, nära den syriska gränsen, tidigt måndag morgon. Det rapporteras om tusentals döda och skadade. Många människor, däribland barn, befaras även vara instängda i rasmassorna. UNICEF är på plats i de drabbade områdena.

Skribent |

Publicerad |

2023 02 06

Uppdaterad |

2023 02 06

Kraftig jordbävning har dödat och skadat tusentals i Turkiet och Syrien

En jordbävning skakade sydöstra Turkiet, nära den syriska gränsen, tidigt måndag morgon. Det rapporteras om tusentals döda och skadade. Många människor, däribland barn, befaras även vara instängda i rasmassorna. UNICEF är på plats i de drabbade områdena.

Det första skalvet inträffade tidigt på måndagsmorgonen med en magnitud på 7,8 på Richterskalan. Epicentrum var cirka tre mil utanför staden Gaziantep i sydöstra Turkiet som ligger nära den syriska gränsen. Människor ska ha omkommit och hundratals tros vara instängda i rasmassorna. Jordbävningen är den värsta i Turkiets historia sedan 1930-talet.

karta - jordbävning turkiet
© UNICEF

Jordbävningen slår hårt mot barn och familjer på flykt

UNICEF är på plats i både Turkiet och Syrien sedan tidigare och har etablerad verksamhet i de drabbade områdena. Just nu arbetar vi tillsammans med våra partner för att se till att barn och familjer får den hjälp som de behöver. En första undersökning visar stora skador på vattensystem, skolor och sjukhus. 

Staden Gaziantep i Turkiet är hem till nästan en halv miljon syriska flyktingar som tvingats fly på grund av inbördeskriget i Syrien, däribland många barn och familjer. Därför slår jordbävningen extra hårt mot familjer som redan lever i fattigdom och utsatthet.

Jordbävning Turkiet och Syrien - 2023
Människor letar efter överlevande i rasmassorna i Aleppo, Syrien.Foto: AFP

Vad gör UNICEF i det jordbävningsdrabbade området just nu:

  • Undersöker skadorna på vattensystemen och säkerställer att barn och familjer får tillgång till rent dricksvatten, sanitet och hygien.

  • Identifierar och stöttar barn som separerats från sina föräldrar för att fånga upp och skydda dem.

  • Säkerställer att familjerna får mat.

  • Bedömer skadorna på skolor och om skolorna kan användas som skydd.

  • Undersöker möjligheter att inrätta barnvänliga samlingsplatser där barn kan få psykosocialt stöd och hjälp med tanke på de psykologiska konsekvenserna av katastrofen.

UN0777983 (1).jpg

Hjälp barnen nu

Situationen för barn och familjer i Turkiet och Syrien är akut. Din hjälp behövs.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.