UNICEFÄmne
Coronaviruset

Coronaviruset

Trots att barn oftast inte blev allvarligt sjuka i covid-19 så har konsekvenserna av pandemin drabbat dem hårt. UNICEF kämpar nu för att världen ska komma ikapp med den utbildningskris och hälsokris som uppstått.

Vaccin levereras i bergen i Nepal
Coronaviruset

Som världens största inköpare av vaccin har UNICEF årtionden av erfarenhet när det gäller att leverera vaccin världen över. Det är därför vi har fått det stora uppdraget att se till att 92 låg- och medelinkomstländer får vaccin mot covid-19.

un0359802-1-scaled-e1648652382618.jpg
Skolstart

Redan innan pandemin var utbildningsnivån i många länder extremt låg och en global utbildningskris stod för dörren. Efter två år av skolstängningar har miljoner barn ännu inte återvänt till skolan. Många av dem riskerar att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. Det visar UNICEFs rapport Are children really learning?

un0567436.jpg
Covax

På en av de mest avlägsna platserna i Indonesien har 51-åriga Vero precis fått sin första dos vaccin mot coronaviruset. Tack vare din gåva har UNICEF genom det globala vaccinsamarbetet Covax levererat en miljard vaccindoser världen över. Vi fortsätter att kämpa för att skydda barn och familjer från pandemins konsekvenser.

uni240378.jpg
Sverige

Gott nytt år och varmt tack önskar vi på UNICEF Sverige dig som har engagerat dig för barnen under året som gått. Ett år då pandemins konsekvenser för barnen har blivit tydliga. Vi har arbetat hårt för att ge barn den hjälp de behöver för att överleva och utvecklas. Det hade inte varit möjligt utan er. Nu blickar vi framåt mot 2022!

un0429230.jpg
Coronaviruset

18 månader in i pandemin är 77 miljoner elever i sex länder fortfarande inte tillbaka i skolan. UNICEF Sverige uppmanar världens regeringar att öppna skolorna så snart som möjligt, för att undvika en utbildningskatastrof för en hel generation barn.

un0452867-scaled.jpg
Coronaviruset

Läget i södra Asien är akut. För att rädda liv och förebygga fler infektioner av covid-19 vädjar UNICEF om mer resurser. Behovet av syrgas, tester, medicinsk utrustning och skyddsutrustning för vårdpersonal är enormt.

un0452716-scaled.jpg
Covax

UNICEF och det globala vaccinsamarbetet Covax har hittills levererat drygt 68 miljoner doser vaccin mot covid-19. Fantastiskt, men – det skulle ha varit minst 170 miljoner. ”Att dela med sig av doser är det minsta man kan göra”, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef, inför G7-mötet i juni.

uni355854.jpg
Coronaviruset

Just nu drabbas Indien av en dödlig andra våg av covid-19 och medicinsk utrustning är på väg att ta slut. Allvarligt sjuka patienter väntar utanför sjukhus. Desperata familjer ber om syrgas och utmattade hälsoarbetare kämpar för att rädda liv. Barnen drabbas enormt hårt av konsekvenserna.

un0431111.jpg
Covax

UNICEF är världens största inköpare av vaccin och har lång erfarenhet av att nå ut till de mest avlägsna platserna i världen. Tack vare många års arbete för att säkert kunna transportera vaccin mot bland annat mässling och polio, har vi nu ett välfungerande system för att nå fram med vaccin mot covid-19.

uni362245.jpg
Coronaviruset

Även om barn inte är de som blir mest sjuka i covid-19, drabbas de hårdast av pandemins konsekvenser. En av de värsta är skolstängningarna, som efter ett drygt år inneburit att nära 170 miljoner barns framtid hotas. Att få stopp på pandemin så att barn kan återvända till skolbänken är av högsta prioritet för UNICEF.

halsoarbetare-nepal-blogg-varden.jpg
Coronaviruset

Nedstängningar för att stoppa pandemin har lett till fruktansvärda konsekvenser i världens mest sårbara länder. I februari i år hade cirka 2,5 miljoner människor dött i covid-19. Samtidigt har minst lika många dött på grund av restriktionerna, främst barn och unga, visar statistik från FN. Därför måste vi se till att hela världen får vaccin.

jemen-fem-saker.jpg
Covax

Goda nyheter! Förra veckan levererades 360000 doser vaccin mot covid-19 för att bekämpa coronapandemin i Jemen. En viktig milstolpe för det krisdrabbade landet. Vaccinet kommer att skydda utsatta grupper som hälsoarbetare, så de kan fortsätta sitt livsviktiga arbete för barn och familjer.

un0423938.jpg
Coronaviruset

168 miljoner barn har fått sin framtid satt på paus, då deras skolor varit stängda under nästan ett helt år på grund av coronapandemin. Det är en utbildningskris som världen tillsammans nu måste vända.

un0423305.jpg
Covax

Förra veckan blev Ghana och Elfenbenskusten de första länderna att få vaccin mot covid-19 levererat genom det globala samarbetet Covax. Och igår kom äntligen vaccinationerna igång, med målet att skydda hälsoarbetare som arbetar dygnet runt för att ge barn och vuxna livsviktig vård.

un0421466.jpg
Covax

Igår var en historisk dag, när de första vaccinen mot covid-19 levererades till Ghana – det första landet att få ta del av vaccin genom det globala samarbetet Covax. UNICEF har uppdraget att göra vaccin mot covid-19 tillgängligt för länder världen över, så att vi kan bekämpa pandemin överallt.