Vaccin levereras i bergen i Nepal

Nu vaccinerar vi

världen mot covid-19

Som världens största inköpare av vaccin har UNICEF årtionden av erfarenhet när det gäller att leverera vaccin världen över. Det är därför vi har fått det stora uppdraget att se till att 92 låg- och medelinkomstländer får vaccin mot covid-19.

Ett historiskt uppdrag

Världen befinner sig i en kamp mot klockan för att vaccinera mot covid-19. Aldrig tidigare har så mycket resurser samtidigt lagts på att stoppa spridningen av en sjukdom. 

För att se till att fördelningen av vaccin blir så rättvis och effektiv som möjligt, och att inga länder hamnar utanför, har UNICEF fått det historiska uppdraget att förse världen med vaccin.

Som världens största upphandlare och leverantör av vaccin når vi årligen runt hälften av världens barn med vaccin, och har unik erfarenhet av att vaccinera i stor skala.

Innan året är slut ska vi leverera två miljarder doser till utsatta och prioriterade grupper i länder världen över, genom det globala vaccinsamarbetet Covax*.

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Vad har vi uppnått hittills?

Sedan den första leveransen till Ghana den 24 februari, har nu 131 länder (varav 81 är låg- och medelinkomstländer) på sex kontinenter fått vaccin mot covid-19.

Den 2:a juli har cirka 93 miljoner doser levererats, ett fantastiskt resultat! Men mycket återstår att göra. Nu ökar vi arbetet för att nå målet att leverera två miljarder doser innan årets slut. 

Genom att se till att världen får vaccin kan vi: 

  • ge livsviktig vård en nystart

  • ge barn en plats i en skolbänk igen

  • ge bebisar och mammor en trygg förlossning

  • mätta hungriga magar och rädda undernärda barns liv

  • ge alla barn som drabbats en bättre framtid

Om vi inte bekämpar pandemin på alla fronter samtidigt riskerar vi oerhört svåra och lång­siktiga konse­kvenser. Ingen av oss kan vara säker förrän alla är säkra.

Barn i Syrien

Rapport

Coronapandemin riskerar att orsaka en förlorad generation

Därför måste hela världen få vaccin mot covid-19

Nedstängningar för att stoppa pandemin har lett till fruktansvärda konsekvenser i världens mest sårbara länder. I februari i år hade cirka 2,5 miljoner människor dött i covid-19. Men minst lika många har dött på grund av restriktionerna sedan mars 2020, visar statistik från FN.

Majoriteten av dödsfallen i covid-19 har varit äldre personer i rika länder, medan de flesta som dött i spåren av restriktionerna har varit barn och unga människor i fattigare delar av världen.

Experter varnar att ju längre tid det tar innan vi når en bred vaccinering globalt, desto större är risken för mutationer och att situationen förvärras ytterligare.

Ju längre krisen pågår, desto större blir konsekvenserna. En hel generations framtid står på spel.

– Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef

Så har barnen drabbats

Barn dör inte av coronapandemin, men av dess konsekvenser. De enorma avbrotten inom vård- och hälsoinsatser, samt kraftigt ökande fattigdom, är de största hoten mot barnen i pandemins spår:

Vad är Covax?

Covax (Vaccines Global Access Facility) fokuserar på att stödja utvecklingen av vaccin mot covid-19 och samordnas av bland annat Världshälsoorganisationen (WHO). Här förbereds också upphandlingen av vaccin och distributionen till anslutna länder.

80 länder har anslutit sig och bidrar med finansiering, däribland Sverige och övriga EU-länder. Covax ska också göra det möjligt för 92 låg- och medelinkomstländer att få tillgång till vaccin. Målet är att fördelningen av de färdiga vaccinen ska bli mer rättvis och kunna nå prioriterade grupper först i alla länder.

UNICEF är världens största upphandlare och distributör av vaccin och har ansvaret att upphandla de nya vaccinen till alla 190 länder som är med i samarbetet. Höginkomstländerna finansierar allt själva. Till låg- och medelinkomstländerna i samarbetet ger vi även stöd till transport, förvaring, sprutor, skyddsutrustning och annat material som behövs för att genomföra vaccinationerna, samt till att utbilda vårdpersonal och genomföra informationskampanjer gentemot allmänheten.

Pandemin är inte över förrän den är över, överallt

Sprid gärna budskapet i dina sociala kanaler så blir vi fler som kan ge extra sprutor till världen. Stort tack till alla er som är med och kämpar för en bättre framtid för barnen!

Tillsammans skriver vi historia.

Kopiera länk