hf8t8406_anne-joseph-1-900x710.jpg

Vattenburna sjukdomar hotar

barns liv efter cyklonen Idai

Omkring 1,7 miljoner människor uppskattas ha drabbats av cyklonen Idai i Moçambique, Zimbabwe och Malawi, varav cirka hälften är barn. Redan före cyklonen var 1,5 miljoner människor hårt drabbade av översvämningar. Läget är akut och behovet av rent vatten är enormt.

Skribent |

Publicerad |

2019 03 22

Uppdaterad |

2019 03 22

Vattenburna sjukdomar hotar barns liv efter cyklonen Idai

Cyklonen Idai drog in över land för en vecka sedan vid staden Beira i Moçambique. En stad som nu rapporteras vara förstörd till omkring 90 procent.

Familjer kämpar mot översvämningar för sin överlevnad, genom att söka sig till högre platser som träd och tak. Minst tusen människor befaras ha omkommit.

Vad gör UNICEF?

Idag är det världsvattendagen och vattenfrågor lyfts världen över. De stora behoven av rent vatten aktualiseras särskilt i en katastrof som den här. Risken är stor att vattenburna sjukdomar sprids, något som kan vara direkt dödligt för små barn.

Det finns därför ett stort behov av produkter för att rena vatten och se till att drabbade barn och vuxna får möjlighet att hålla en god hygien. UNICEF anlitas som vattenexperter över hela världen, och i katastrofer är det vår uppgift att se till att barnen och deras familjer får tillgång till rent vatten, sanitet och möjligheter att hålla en god hygien.

  • I Moçambique samarbetar UNICEF med WFP (FN:s livsmedelsprogram) för att se till att familjerna som samlats i improviserade läger får mat, och vi delar ut vattenreningstabletter till drabbade samhällen. Allt för att undvika vattenburna sjukdomar som diarréer och kolera.

  • I Malawi och Zimbabwe levererar vi livräddande produkter som vätskeersättning, mediciner, hygienpaket, hinkar, latriner, tvål och impregnerade myggnät för att skydda mot malaria.

  • Vi sätter också upp barnvänliga trygga platser för att ge barnen en känsla av normalitet och lugn. Här får de också psykosocialt stöd för att bearbeta sina upplevelser.

Men mer hjälp behövs och läget för tusentals barn är akut. Du kan vara med och rädda barns liv:

hf8t8406_anne-joseph-1-900x710.jpg
Två veckor gamla Ndaziona sover i mamma Annies famn. Annie flydde med sina barn när hon vaknade mitt i natten och såg stora mängder vatten komma mot huset. Familjen hann precis springa ut innan huset rasade bakom dem. Nu bor de i ett läger där de fått matFoto: © UNICEF/Gumulira

Två veckor gamla Ndaziona sover i mamma Annies famn. Annie flydde med sina barn när hon vaknade mitt i natten och såg stora mängder vatten komma mot huset. Familjen hann precis springa ut innan huset rasade bakom dem. Nu bor de i ett läger där de fått mat och hjälp av UNICEF att rena sitt vatten. Foto: © UNICEF/Gumulira

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.