UNI163903_retuscherad_medium_beskuren-575x375.jpg

Rena vatten och

rädda barns liv

Det är lätt att ta rent vatten för givet. Men för många barn är det långt ifrån en självklarhet. Varje dag dör 1 000 barn på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien. UNICEF kämpar över hela världen för att ändra på det. Men vi behöver din hjälp.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 13

Uppdaterad |

2015 04 13

Rena vatten och rädda barns liv

Foto: © UNICEF/Khuzaie

Med start idag och två veckor framåt kraftsamlar vi för att ge fler barn tillgång till rent vatten, något som 748 miljoner människor saknar idag. Men det finns hopp.

Flickan på bilden heter Shahd Saleh och är tre år. Hon tvingades fly tillsammans med sin familj från Kokjeliområdet i den våldsdrabbade staden Mosul i norra Irak. Nu bor de i flyktinglägret Khazar i Erbil i Kurdistan. I katastrofer och konflikter är det UNICEFs uppgift att leda arbetet med att se till att barnen och deras familjer får rent vatten och kan skydda sig mot sjukdomar. Då levererar vi till exempel vattenreningstabletter. En enda tablett kan rena fem liter vatten, på bara en halvtimme. Tabletterna är avgörande vid katastrofer, där det måste gå snabbt.

Men UNICEF arbetar också långsiktigt. Vi samarbetar med regeringar och hjälper länderna med deras vattensystem. Vi borrar brunnar och vi installerar pumpar. Varje dag kämpar vi för att alla barn ska få tillgång till rent vatten. Det är ingen enkel uppgift, men vi vet att det går. Det finns alltid ett sätt.

Vi behöver din hjälp

Tack vare UNICEFs insatser kan barn som Shahd dricka rent vatten och hålla sig friska. Men vi behöver din hjälp för att hjälpa ännu fler.

Var med oss och kämpa, rena vatten idag. Tillsammans räddar vi barns liv.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.