UN057033-575x384.jpg

180 miljoner människor saknar

rent vatten i konfliktländer

Just nu pågår Världsvattenveckan där experter och beslutsfattare samlas i Stockholm för att prata om utvecklingen inom vatten och sanitet i världen. Samtidigt varnar UNICEF för att mer än 180 miljoner människor som lever i länder som drabbats av konflikt, våld och instabilitet saknar tillgång till rent vatten.

Skribent |

Publicerad |

2017 08 29

Uppdaterad |

2017 08 29

180 miljoner människor saknar rent vatten i konfliktländer

I länder som drabbas av en konflikt eller oroligheter är vatten grundläggande för barns överlevnad och måste vara en prioritet. Men en ny analys från UNICEF och WHO visar att människor som lever i sådana sårbara situationer löper fyra gånger så hög risk att sakna rent vatten, jämfört med människor som inte gör det.

UN057033-575x384.jpg
Barn på väg för att hämta vatten från en kran som får sitt vatten från Vita Nilen i Juba, Sydsudan. Eftersom vattnet kommer direkt från floden levererar UNICEF klor för att rena vattnet och minska risken för vattenburna sjukdomar. Brist på rent vatten hotFoto: © UNICEF/Hatcher-Moore

Barn på väg för att hämta vatten från en kran som får sitt vatten från Vita Nilen i Juba, Sydsudan. Eftersom vattnet kommer direkt från floden levererar UNICEF klor för att rena vattnet och minska risken för vattenburna sjukdomar. Brist på rent vatten hotar barns liv varje dag. Foto: © UNICEF/Hatcher-Moore

Vatten används som vapen i krig

Efter två år av konflikt i Jemen riskerar infrastrukturen som levererar vatten till landets största städer att helt kollapsa på grund av kriget. Omkring 15 miljoner människor har redan förlorat tillgången till rent vatten och sanitet.

I Syrien, där konflikten är inne på sitt sjunde år, är 15 miljoner människor i behov av rent vatten – varav 6,4 miljoner är barn. Vatten har upprepade gånger använts som ett vapen i kriget. Bara under 2016 genomfördes minst 30 avsiktliga attacker mot vattentillförseln, bland annat i Aleppo, Damaskus, Hama, Raqqa och Dara. Pumpar förstörs och vattenkällor förorenas.

I konfliktdrabbade områden i nordöstra Nigeria har 75 procent av infrastrukturen för vatten och sanitet skadats eller förstörts. 3,6 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten.

Efter tre år av strider i Sydsudan har nästan hälften av alla vattenkällor i landet skadats eller helt förstörts.

Undernäring och kolera blir resultatet

– När barn saknar tillgång till rent vatten och när sjukvårdssystemen kollapsar, är det oundvikligt att barn drabbas av undernäring och dödliga sjukdomar som kolera, säger Sanjay Wijesekera, UNICEFs globala chef för vatten, sanitet och hygien.

I Jemen har en halv miljon fall av kolera och akut diarré rapporterats. Över 53 procent av fallen var barn. Somalia har drabbats av det största kolerautbrottet på fem år, med omkring 77 000 fall. Utbrottet av kolera i Sydsudan är det värsta landet har upplevt, med över 19 000 fall sedan juni 2016.

I Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen – länder som alla hotas av hungerkatastrofen – saknar omkring 30 miljoner människor tillgång till rent vatten, varav 14,6 miljoner är barn. Mer än fem miljoner barn uppskattas lida av undernäring i år, varav 1,4 miljoner är svårt undernärda.

UN055930-575x383.jpg
Barn dricker från en kran vid en skola som stöds av UNICEF i ett flyktingläger i Borno State, Nigeria. UNICEF arbetar för att se till att barnen och deras familjer i det konfliktdrabbade landet får rent vatten. Vi kämpar också för att stoppa hungerkrisen Foto: © UNICEF/Gilbertson

Barn dricker från en kran vid en skola som stöds av UNICEF i ett flyktingläger i Borno State, Nigeria. UNICEF arbetar för att se till att barnen och deras familjer i det konfliktdrabbade landet får rent vatten. Vi kämpar också för att stoppa hungerkrisen och behandlar barn mot undernäring. Foto: © UNICEF/Gilbertson

Vad gör UNICEF?

Situationen kan tyckas hopplös, men UNICEF finns på plats över hela världen och arbetar för att förändra läget. I länder som drabbas av konflikt eller en katastrof sätter vi till exempel upp vattenreservoarer, kör vatten i tankbilar och reparerar befintliga brunnar och vattensystem.

De drabbade familjerna får också vattenreningstabletter, vattendunkar, tvål och annan hygienutrustning. Samtidigt bygger vi upp tillfälliga latriner och utbildar om hygienfrågor, och gör allt vi kan för att stoppa spridningen av sjukdomar.

Ge en gåva till vårt katastrofarbete idag så är du med och ser till att barn i konflikter får rent vatten. Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.