Mark_01-575x389.jpg

Elever samlade in över 3

miljoner kronor till UNICEF

Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala, Göteborg och Karlstad, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Över 25 000 elever från hela landet engagerade sig för UNICEFs utbildningsprogram i Moçambique och samlade totalt in över 3 miljoner kronor.

Skribent |

Publicerad |

2014 09 26

Uppdaterad |

2014 09 26

Elever samlade in över 3 miljoner kronor till UNICEF

Vasa Real som låg tvåa på förra årets lista, gjorde en fantastisk insats och lyckades samla in närmare 30 000 kronor mer än förra året. Det resulterade i en toppnotering år 2014.

Mark_01-575x389.jpg
Mark Levengood besökte Vasa Real i onsdags och gratulerade dem till årets fantastiska resultat. Mark berättade om betydelsen av de insamlade pengarna. Diplomet togs emot av representanter från elevrådet.Foto: © UNICEF

Mark Levengood besökte Vasa Real i onsdags och gratulerade dem till årets fantastiska resultat. Mark berättade om betydelsen av de insamlade pengarna. Diplomet togs emot av representanter från elevrådet. Foto: © UNICEF

Eleverna gratulerades och fick ta emot diplom av UNICEF-ambassadören Mark Levengood. Läraren Stina Karlsson berättade att skolan hade en temavecka där de bland annat visade filmen från UNICEF och diskuterade situationen i Moçambique och barns rättigheter i stort, innan de gav sig ut på sina dagsverken för att nå årets resultat.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att hjälpa människor som inte har samma förutsättningar och levnadsstandard som vi har och om man kan göra det på ett roligt sätt som Operation Dagsverke så blir fler engagerade, säger Samuel Ram 15 år, ordförande i elevrådet, som har varit särskild engagerad i Operation Dagsverke det här året.

Mark_02-575x376.jpg
Elevrådsordförande Samuel Ram och vice ordförande Nawal Aboulazze är glada över Vasa Reals toppnotering.Foto: © UNICEF

Elevrådsordförande Samuel Ram och vice ordförande Nawal Aboulazze är glada över Vasa Reals toppnotering. Foto: © UNICEF

Tio-i-topp Operation Dagsverke 2014: Operation Dagsverke  är en insamlings- och informationskampanj som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet. Från och med 2013 drivs kampanjen av UNICEF. Mellan den 19 och 25 maj gav sig elever från över 100 högstadie- och gymnasieskolor runt om i Sverige ut för att göra ett dagsverke för att hjälpa barn i Moçambique där idag över en halv miljon barn inte går i skolan.

Mark_03-575x296.jpg
Vasa Reals elevråd tillsammans med UNICEF-ambassadören Mark Levengood.Foto: © UNICEF

Vasa Reals elevråd tillsammans med UNICEF-ambassadören Mark Levengood. Foto: © UNICEF

– Tack vare elevernas insats kan UNICEF se till att fler barn i Moçambique får börja i skolan. Att skolorna satsat på att öka elevernas kunskap om barns rättigheter är också ett viktigt resultat av kampanjen, säger Christina Heilborn programchef på UNICEF Sverige.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.