julia-kvadrat-2.jpg

Operation Dagsverke -

kombinera nytta med nöje

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.

Skribent |

Publicerad |

2021 02 05

Uppdaterad |

2021 02 05

“Operation Dagsverke är ett enkelt sätt att kombinera nytta med nöje”

Julia är lärare för en mellanstadieklass som hittills har genomfört två omgångar av Operation Dagsverke – en när eleverna gick i årskurs 4 och en i årskurs 5. Hennes tidigare erfarenheter är positiva och hon tycker att fler skolor borde lägga in Operation Dagsverke som ett återkommande inslag i undervisningen.

- I mitt läraruppdrag ingår att fostra solidariska och demokratiska “nya” medlemmar i samhället. Jag har kommit att se det mer eller mindre som en självklarhet att använda mig av Operation Dagsverke i detta syfte. 

julia-kvadrat-2.jpg
Läraren Julia Ritzén utgår från läroplanen när hon planerar in Operation Dagsverke. <em>"Undervisningen i samhällskunskap ska behandla följande innehåll: De mänskliga rättigheterna och deras betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonv Foto: Privat

Eleverna är med och påverkar

Julia berättar att eleverna själva har fått vara med och planera hur de vill genomföra projektet. De brukar börja med att gå igenom ett nytt arbetsområde i samhällskunskap där eleverna lär sig om FN, UNICEF och barnkonventionen. Därefter har de tillsammans spånat idéer för hur de kan samla in pengar, engagera hemmen, involvera andra skolämnen och få med sig samhället.

- Engagemanget kommer av sig själv när man brinner för något. Att visa exempel på vad andra skolor har gjort eller visa vad insamlingen går till och slå sina egna tidigare rekord, är sådant som engagerar, menar Julia.

Det är viktigt. För vi har det ganska bra. Tänk på de som knappt har mat för dagen eller kan gå i skolan.

11-årig flicka, elev på Nilaskolan, om varför hon vill göra Operation Dagsverke

Ämnesöverskridande engagemang

Nilaskolan har vävt in Operation Dagsverke i flera delar av undervisningen. Förutom att eleverna lär sig om barnkonventionen i samhällskunskapen, så skapar de på bildlektionerna affischer för annonsering, på hemkunskapen bakar eleverna och i slöjden tillverkar de saker att sälja, till exempel vetevärmare och fågelmatare.

- Operation Dagsverke går att koppla till flera olika skolämnen och är ett enkelt sätt att kombinera nytta med nöje, fortsätter Julia.

fagelholk.jpg
Det är enkelt att koppla Operation Dagsverke till flera skolämnen. I träslöjden har Nilaskolan till exempel gjort fågelmatare som de ska sälja. Foto: Privat

Coronapandemin är inget hinder

Att vi är mitt uppe i en pandemi stoppar inte Nilaskolan från att genomföra Operation Dagsverke. Julia menar att det handlar om att anpassa sig till rådande situation.

-
Vi har turen att bo på en liten ort med bara en skola och små grupper. Dessutom stora möjligheter att både sprida ut sig och vara utomhus - det underlättar. Men det är såklart också viktigt att vara noga med hygien, hålla avstånd och stanna hemma vid symptom.

Tips på idéer för dagsverken i coronatider

  • Panta tomflaskor och burkar.

  • Anordna en digital utställning om barnkonventionen.

  • Fixa café utomhus med kakor och bullar som eleverna själva bakar.

  • Anordna en utomhusloppis.

  • Gör en digital vernissage för en utställning som eleverna tagit fram.

  • Gör en film om barns rättigheter och lägg upp på Youtube.

  • Anordna en livesänd konsert.

Operation Dagsverke - för en bättre framtid

Operation Dagsverke ger elever chansen att lära sig mer om barns rättigheter och skapa egna information- och insamlingskampanjer. Engagera din skola i vårens livsviktiga aktivitet.

I år går pengarna till UNICEFs utbildningsprogram i Senegal. Redan innan pandemin slog till stod 1,5 miljoner av Senegals barn utanför skolsystemet och nu är situationen ännu tuffare. På grund av bland annat fattigdom och långa avstånd lämnar många barn skolan efter bara några år och riskerar därför att hamna i exempelvis barnarbete eller barnäktenskap. Det vill vi ändra på, tillsammans med er!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

kopia-av-uni47873-scaled.jpg
Sverige

Årets Operation Dagsverke-kampanj är nu avslutad, en kampanj som blev allt annat än vanlig. Vi på UNICEF vill tacka alla elever och lärare som trotsat alla svårigheter och gjort ett fantastiskt jobb under våren.