kopia-av-uni47873-scaled.jpg

Väl genomfört Operation

Dagsverke trots covid-19

Årets Operation Dagsverke-kampanj är nu avslutad, en kampanj som blev allt annat än vanlig. Vi på UNICEF vill tacka alla elever och lärare som trotsat alla svårigheter och gjort ett fantastiskt jobb under våren.

Skribent |

Publicerad |

2020 06 12

Uppdaterad |

2020 06 12

Väl genomfört Operation Dagsverke trots covid-19

Vårterminen 2020 har varit en speciell tid med många utmaningar. Det har såklart även påverkat årets Operation Dagsverke. Vi är så imponerade av alla lärare och elever som kämpat och genomfört sina insamlingskampanjer. Ett fantastiskt exempel vi vill lyfta fram är Fribergaskolans elever i Danderyd som trots årets utmaningar lyckades samla ihop hela 94 002 kronor. Otroligt bra jobbat!

Samtidigt har vi full förståelse för er som har valt att lägga fokus på annat under den här vårterminen. Vi på UNICEF har också blivit tvungna att göra ändringar i våra planer för genomförandet av Operation Dagsverke. Men vi lovar att ladda om för våren 2021 och hoppas på att få träffa er då på konferenser, för att peppa och inspirera elever och skolor till att vara med och kämpa för alla barn tillsammans med oss.

kopia-av-uni47873-scaled.jpg
Nästan 1,5 miljoner barn i Senegal riskerar att inte få sin rätt till utbildning tillgodosedd. Pengarna från Operation Dagsverke går till UNICEFs arbete med att förändra det. Foto: © UNICEF/AsselinFoto: © UNICEF/Asselin

Pengarna från Operation Dagsverke 2020 ger barn i Senegal en andra chans i skolan

Fattigdom, barnarbete och barnäktenskap är några av anledningarna till att barn som växer upp i Senegal inte går i skolan. Nästan 1,5 miljoner barn riskerar att inte få sin rätt till skolgång tillgodosedd. Det vill UNICEF ändra på. Men de insamlade pengarna från Operation Dagsverke kommer följande saker att göras:

  • Starta catch-up classes, ett specialutformat skolprogram som ger barn möjlighet att arbeta ikapp två års missade studier på endast nio månader.

  • Se till att lärare får lön och specialutbildning.

  • Erbjuda specialanpassat utbildningsmaterial för barn och lärare.

  • Lokalisera de barn som inte har börjat eller hoppat av skolan av någon anledning.

  • Mobilisera och utbilda lokalsamhällen där antalet barn som hoppar av skolan är högt. Ofta är det föräldrarna som av olika anledningar beslutar att barnen ska lämna skolan. UNICEF vill att hela samhället ska förstå vikten av barnens skolgång och att föräldrarna stöttar sina barn när de ska återvända till skolan.

kopia-av-img_0871-1-scaled.jpg
Bara går i skolan igen i Kaffrine, Sudan, tack vare projektet som Operation Dagsverke stöttar. Foto: © UNICEFFoto: © UNICEF

Igen, stort tack och bra jobbat alla ni som varit med och kämpat! Vi hoppas att ni är med oss våren 2021 och återigen kämpar för barns rättigheter genom Operation Dagsverke. Glad sommar önskar vi på UNICEF!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.