Default hero image

Tusentals elever hjälper

andra elever

Den här veckan är en mängd fantastiska ungdomar ute runtom i Sverige och utför dagsverken istället för att sitta i skolbänken. Tack vare över hundra skolors engagemang samlar eleverna in pengar till att fler barn i Moçambique ska få möjligheten att sitta i sina skolbänkar.

Skribent |

Publicerad |

2014 05 19

Uppdaterad |

2014 05 19

Tusentals elever hjälper andra elever

[gallery ids="19944,19943"]

Över 650 000 barn i Moçambique börjar aldrig skolan. Genom årets Operation Dagsverke kan UNICEF bidra till att fler barn börjar skolan. Dessutom kan vi se till att de kommer till en skola med tillgång till pedagogiskt utbildade lärare, rent vatten och toaletter och bra läromedel.

I Sverige har skolor från Simrishamn till Pajala engagerat sig – helt underbart! Det pågår en mängd aktiveter under veckan. Om du befinner dig i Stockholm; besök gärna Gryningeskolans loppis i Hallunda centrum den 21 maj eller var beredd med plånboken när elever från bland annat Sätraskolan, Rålambshovsskolan och Vasastans montessoriskola skramlar bössa. Trädgårdsstadsskolan i Tullinge har bland annat elevkonsert och bullförsäljning den 21 maj. Samma dag firas Hässelbygårdsskolans dag på skolgården. I Gubbängsskolans anordnas det disco för lågstadiet den 22 maj.

I Norrtälje planerar Freinetskolan Hugin en marknadsgata med loppis och bullförsäljning den 20 maj.

Elever från Maria Montessoriskolan och Lerbäcksskolan kommer den 23 maj se till att det finns extra många nyklippta gräsmattor och putsade fönster med mera i Lunds omnejd.

I Mörrum i Blekinge bjuder Norrevångsskolans elever bland annat på skönsång och bullbak 20-21 maj. Och elever från Backaskolan är i centrala Malmö för bössinsamling den 22 maj.

Ja, det är underbart att läsa om alla elevers engagemang. Titta gärna på kartan och se vilka skolor i ditt område som är med i Operation Dagsverke. Var med och hjälp dem i kampen för barns rättigheter. Kanske har du redan varit med och hjälpt dem med dagsverken på jobb eller hemma? Var annars med och peppa och stöd deras insamlingar. Om inte annat – ge ett uppmuntrande leende. De är fantastiska som engagerar sig för att andra ungdomar ska ges samma möjligheter som de har.

Vi på UNICEF Sverige önskar dem alla stort lycka till och hoppas de får en riktigt givande dag!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.