När en månad gått sedan jordbävningen drabbade Haiti har svenska folket gett 22 miljoner kronor till UNICEFs arbete för barnen. Hjälpen har strömmat in från hela världen, men behovet av resurser är långt ifrån tillgodosett. Det kommer att ta år att bygga upp landet.
UNICEF har inlett en stor vaccinationsinsats för att skydda barnen i det jordbävningsdrabbade området mot smittsamma dödliga sjukdomar. 500 000 barn under sju år kommer att vaccineras mot mässling, röda hund, difteri och stelkramp och kikhosta.
Nästan 40 procent av befolkningen i Haiti är under 14 år och hundratusentals av dem riskerar nu att drabbas av en andra katastrof – livshotande undernäring, dödliga sjukdomar, övergrepp och psykiskt trauma. Barn är extremt sårbara och det är UNICEFS uppgift att skydda och hjälpa dem.
UNICEFs akuta hjälpinsatser når nu barnen, men många stora utmaningar återstår. Behoven är enorma i ett land som så katastrofalt slagits i spillror.
Högsta prioritet är att hitta och skydda alla de tusentals barn i Haiti som lever ensamma och övergivna efter jordbävningen. UNICEF söker febrilt igenom katastrofområdet och besöker de tillfälliga lägren och sjukhusen.
När en katastrof inträffar kan UNICEF redan inom 48 timmar packa och flyga in livsavgörande förnödenheter från sitt stora centrallager i Köpenhamn. Här packas nu varje dag tonvis med katastrofhjälp till barnen i Haiti.
UNICEF ser mycket allvarligt på situationen för alla de tusentals ensamma barn som kommit ifrån sin familj efter jordbävningen. Dessa barn är extremt sårbara och kan lätt falla offer för människohandlare som kidnappar och försöker ta med sig barnen illegalt ut ur landet.
Det kraftfulla efterskalv som drabbade Haiti igår orsakade inga större skador och hjälparbetet fortsätter enligt planerna. Logistiken fungerar allt bättre och UNICEF utökar nu insatserna för de drabbade barnen och deras familjer.
Barnen drabbas alltid värst i katastrofer och i Haiti där hälften av befolkningen är under 18 år är det extra viktigt att prioritera barnen. I alla katastrofer har UNICEF en nyckelroll när det gäller att koordinera och leda insatserna.
UNICEF ansvarar för att kartlägga och skydda alla de ensamma barn som efter jordbävningen kommit ifrån sin familj. Identifiering och registrering pågår nu för fullt och man upprättar också trygga zoner för barnen.
Redan första dagen efter jordbävningen delade UNICEF ut förnödenheter från sina lokala lager och nu när logistiken fungerar bättre distribueras sakta men säkert alla de ton med tusentals kartonger som flugits in.
Trots att FNs högkvarter i Port-au-Prince och UNICEFs fältkontor är förstörda, har personalen på plats försett de jordbävningsdrabbade med förnödenheter från UNICEFs lokala katastroflager på Haiti. Nu är det dags att distribuera de extra hjälpsändningar som anlänt till flygplatsen.
Förödelsen i jordbävningsområdet är oerhört omfattande och flera miljoner människor beräknas ha drabbats. UNICEF sänder katastrofhjälp, men behoven är enorma och mer pengar behövs snabbt för att kunna hjälpa barnen.
Sent på tisdagskvällen den 12 januari drabbades Haiti av en kraftig jordbävning med styrkan 7,0 på Richterskalan. UNICEF är på plats och förbereder akuta hjälpinsatser till de drabbade.
Idag har de 164 ungdomsdelegaterna från UNICEFs ungdomsforum om klimatfrågor överlämnat sina rekommendationer till världens ledare som deltar i FN:s miljötoppmöte COP15.
Fredagen den 4 december avslutas den internationella ungdomskonferens som UNICEF arrangerat i Köpenhamn inför FN:s stundande klimattoppmöte COP15. 160 unga delegater från 44 länder har i veckan diskuterat och debatterat världens klimatproblem och i morgon överlämnar de en rekommendationen till ordföranden i COP 15.
Över 100 nya skolor står nu klara i de områden som totalförstördes i jordbävningen i nordvästra Pakistan 2005. Skolorna håller en hög internationell standard. De är jordbävningssäkrade, barnvänliga och byggda på ett sätt för att få fler barn att gå i skolan och även lära sig bättre.
Cyklonen Nargis svepte in över Burmas Irrawaddy-delta i maj 2008 och tog med sig människor, hus och vägar. En av de förstörda byggnaderna var Aye Nandar Wins skola. Nu går hon i femte klass i en nybyggd skola finansierad av UNICEF. Hon älskar allt med den nya skolan.
I slutet av förra veckan träffade 14 deltagare från ungdomskonferensen UNICEF Junior 8 (J8) världens mäktigaste politiska ledare under G8-mötet i Italien. Ungdomarnas budskap till statsledarna var bland annat att de måste sätta hårdare press på länder som inte tar klimatförändringarna på allvar – och på dåliga lärare.
Den 12 maj 2008 drabbades Kina av en våldsam jordbävning. 88 000 människor dog och nära 400 000 skadades. Jordbävningen förstörde också miljontals hem och lämnade 5 miljoner människor hemlösa i Sichuan och i de närliggande provinserna Gansu, Shaanxi, Yunnan och Chongqing. Katastrofen slog hårdast mot barnen.
Det har gått fyra år sedan tsunamin. I ett slag förändrades miljoner människors liv. Omkring 225 000 människor dog och minst en tredjedel av dem var barn. Tusentals barn blev föräldralösa. 1,5 miljoner människor förlorade sina hem.
Efter jordbävningen i Peru väntar nu mer än 220 000 på att få veta när de kan få komma tillbaka till skolan igen.
Tusentals hemlösa barn och ungdomar lider av ångest och mardrömmar efter den kraftiga jordbävningen i Peru den 15 augusti. Förutom att ge dem tak över huvudet, sjukvård, mat och rent vatten prioriterar UNICEF akuta insatser för att hjälpa barnen bearbeta sina traumatiska upplevelser.
UNICEF uttrycker i dag djup oro för de miljontals barn och kvinnor som flytt undan översvämningarna. Sammanlagt har nu över 50 miljoner människor drabbats, varav flera miljoner är barn under fem år. Siffran väntas stiga eftersom regnperioden inte är över ännu.