Default hero image

Luftbro till Haiti

från UNICEFs katastroflager

När en katastrof inträffar kan UNICEF redan inom 48 timmar packa och flyga in livsavgörande förnödenheter från sitt stora centrallager i Köpenhamn. Här packas nu varje dag tonvis med katastrofhjälp till barnen i Haiti.

Skribent |

Publicerad |

2010 01 22

Uppdaterad |

2010 01 22

Luftbro till Haiti från UNICEFs katastroflager

Katastroflagret är till ytan lika stort som fyra fotbollsplaner och takhöjden räcker till för att stapla sju lastpallar på varann. Lagret är fyllt med livsviktiga saker som kan rädda och förbättra barns liv. Härifrån koordineras och skickas varje år cirka 8 500 laster med förnödenheter till barn runt om i världen. Nu har Haiti högsta prioritet. Här kan du se ett filmklipp som Sydnytt gjort direkt från lagret. Inslaget sändes även i Rapport:

  

Allt från vattenreningstabletter till tältskolor

Ett flertal flygplan lastade med flera hundra ton katatsrofhjälp från UNICEF, har redan landat i Port-au-Prince och i Santa Domingo i Dominikanska Republiken – och många fler plan kommer allt eftersom att lyfta från Köpenhamn. I lasten finns bland annat:
Vattencontainrar, rör, slangar, kranar, vattendunkar, vattenreningstabletter, vätskeersättning, medicin, förstahjälpenlådor, operations- och barnmosrskeutrustning, högenergikex, näringskräm, vaccin, köksutrustning, tvål, tandborstar, filtar, lakan, presenningar, tält för tillfälliga klassrum, mobila apotek och lager, IT-utrustning, truckar, lastbilar, bensin, school-in-a-box , lek- och sportutrustning (för att hjälpa barn att bearbeta trauma).

Port-au-Prince redo för fler hjälpsändningar.

Flygplatsen kan ta emot 150 plan om dagen. Men flest förnödenheter kommer nu in via vägen från Santa Domingo där flygplatsen San Isidro nu håller på att byggas ut för att kunna fungera som en alternativ katastrofbas.
Hamnen
är reparerad och har öppnat igen. Från och med den 25 januari kommer man här att kunna lasta av 350 ton om dagen. Hamnen i Jacmel är öppen för mindre lastfartyg.
Ett stort lager
på 3 500 kvm har upprättats i Port-au-Prince och det kommer att utökas ytterligare med UNICEFs mobila lager som nyligen anlänt med flyg.
FN har utökat sin säkerhetsstyrka och USA bidrar med extra trupper så att hjälpsändningarna får den väpnade eskort som krävs.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.