Default hero image

UNICEF uttrycker i dag djup oro för de miljontals barn och kvinnor som flytt undan översvämningarna. Sammanlagt har nu över 50 miljoner människor drabbats, varav flera miljoner är barn under fem år. Siffran väntas stiga eftersom regnperioden inte är över ännu.

Skribent |

Publicerad |

2007 08 17

Uppdaterad |

2007 08 17

Ännu mer regn hotar förvärra katastrofen i Sydasien

I hela det drabbade området har cirka 2 800 människor förlorat livet och översvämningar har beskrivits som de värsta på mycket länge.
Dödssiffran fortsätter att stiga i Indien och Nepal där de senaste dagarnas regn har orsakat ännu mer översvämningar. Vattenmassorna hade börjat dra sig tillbaka, men nya skyfall förstörde hus och vägar i ännu fler byar.
Monsunregnen är inte över ännu och väderexperter förvarnar om att mer regn väntas falla under de kommande veckorna. UNICEF bedömer att behovet av stöd kommer att öka.

Hälsokatastrof hotar

Allra mest bekymrade är UNICEF för att det stillastående vattnet blir en grogrund för myggor och vattenburna sjukdomar. En tickande bakteriebomb hotar att explodera. Hjälpinsatser pågår i alla de drabbade områdena, men förekomsten av diarréer och andra sjukdomar fortsätter att öka. Tillgång till rent vatten, mat och tak över huvudet för alla flyktingar fortsätter att vara högsta prioritet.

Skolstart utan skolor

Ett annat stort problem är att miljontals skolbarn i de drabbade regionerna inte kan börja höstterminen eftersom deras skolor har förstörts, skadats eller används som skydd för flyktingar.

Indien värst drabbat

Enligt den indiska regeringens senaste siffror har hittills mer än 38 miljoner människor drabbats, varav 1 835 har dött. Mer än 1 280 000 hem har skadats eller förstörts. I de värst drabbade distrikten Bihar, Uttar Pradesh, Assam och Orissa har cirka 24 miljoner drabbats, varav 3 miljoner är barn yngre än fem år.

UNICEFs hjälpinsatser ökar

UNICEF har funnits på plats från dag ett och driver en massiv hjälpinsats
i området och samarbetar med ländernas regeringar för att hjälpa de drabbade och förhindra en hälsokatastrof. Organisationen förstärker insatserna i de värst drabbade områdena med ännu fler hälsoarbetare och mobila läkarteam.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Lekplats-jordbävning
Turkiet

Under måndagskvällen, 20 februari, inträffade ett nytt kraftigt skalv i den redan jordbävningsdrabbade regionen Hatay i södra Turkiet. Över 40 000 människor har hittills rapporterats döda sedan i början av februari, när den första jordbävningen ägde rum. UNICEFs personal på plats vittnar om enorm förödelse.

Katastroflager - leverans till Turkiet och Syrien
Turkiet

På torsdagen, 9 februari, lämnade fyra lastbilar UNICEFs huvudlager i Köpenhamn fyllda med förnödenheter till de som drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien. Nödhjälp har redan levererats från våra lager i närområdet och UNICEFs tankbilar förser barn och familjer med rent dricksvatten.

 Barn inlindade i filtar i Turkiet
Jordbävning

Tusentals människor har förlorat livet, många av dem barn. Ännu fler har fått se sina hem förstörda. Jordbävningen i Turkiet och Syrien är den värsta på nästan hundra år och slår hårt mot barn och familjer som redan innan katastrofen levde i utsatthet. UNICEF är på plats och jobbar intensivt med att hjälpa de barn som drabbats.