UNICEF uttrycker i dag djup oro för de miljontals barn och kvinnor som flytt undan översvämningarna. Sammanlagt har nu över 50 miljoner människor drabbats, varav flera miljoner är barn under fem år. Siffran väntas stiga eftersom regnperioden inte är över ännu.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2007 08 17
Uppdaterad |
2007 08 17
Ännu mer regn hotar förvärra katastrofen i Sydasien
I hela det drabbade området har cirka 2 800 människor förlorat livet och översvämningar har beskrivits som de värsta på mycket länge.
Dödssiffran fortsätter att stiga i Indien och Nepal där de senaste dagarnas regn har orsakat ännu mer översvämningar. Vattenmassorna hade börjat dra sig tillbaka, men nya skyfall förstörde hus och vägar i ännu fler byar.
Monsunregnen är inte över ännu och väderexperter förvarnar om att mer regn väntas falla under de kommande veckorna. UNICEF bedömer att behovet av stöd kommer att öka.
Hälsokatastrof hotar
Allra mest bekymrade är UNICEF för att det stillastående vattnet blir en grogrund för myggor och vattenburna sjukdomar. En tickande bakteriebomb hotar att explodera. Hjälpinsatser pågår i alla de drabbade områdena, men förekomsten av diarréer och andra sjukdomar fortsätter att öka. Tillgång till rent vatten, mat och tak över huvudet för alla flyktingar fortsätter att vara högsta prioritet.
Skolstart utan skolor
Ett annat stort problem är att miljontals skolbarn i de drabbade regionerna inte kan börja höstterminen eftersom deras skolor har förstörts, skadats eller används som skydd för flyktingar.
Indien värst drabbat
Enligt den indiska regeringens senaste siffror har hittills mer än 38 miljoner människor drabbats, varav 1 835 har dött. Mer än 1 280 000 hem har skadats eller förstörts. I de värst drabbade distrikten Bihar, Uttar Pradesh, Assam och Orissa har cirka 24 miljoner drabbats, varav 3 miljoner är barn yngre än fem år.
UNICEFs hjälpinsatser ökar
UNICEF har funnits på plats från dag ett och driver en massiv hjälpinsats
i området och samarbetar med ländernas regeringar för att hjälpa de drabbade och förhindra en hälsokatastrof. Organisationen förstärker insatserna i de värst drabbade områdena med ännu fler hälsoarbetare och mobila läkarteam.
Relaterade artiklar
Näring, vatten, mediciner och varma kläder når nu barnen i Gaza. UNICEF står redo med hundratals lastbilar som varje dag kan leverera tonvis med nödhjälp till barnen.
UNICEF välkomnar avtalet om vapenvila i Gaza och hoppas att det innebär slutet på detta krig där så många barn och unga har dödats och skadats. Vi uppmanar till en varaktig politisk lösning som prioriterar barns rättigheter och välmående.
Det nya året har inneburit mer död och lidande för barnen i Gaza. UNICEF gör allt vi kan för att nå fram till barnen i nöd - men en vapenvila krävs.