Default hero image

UNICEF bygger skolor

i Burma

Cyklonen Nargis svepte in över Burmas Irrawaddy-delta i maj 2008 och tog med sig människor, hus och vägar. En av de förstörda byggnaderna var Aye Nandar Wins skola. Nu går hon i femte klass i en nybyggd skola finansierad av UNICEF. Hon älskar allt med den nya skolan.

Skribent |

Publicerad |

2009 07 29

Uppdaterad |

2009 07 29

UNICEF bygger skolor i Burma

Aye Nandar Wins skola ligger i byn Didier, där cyklonen lämnade endast fyra intakta hus och förstörde nära 350. Medan de vuxna byggde upp byn igen erbjöd UNICEF tillfälliga skolor för barnen och tillhandahöll skolmaterial. Studiemiljön var fortfarande långt ifrån optimal. Men rektorn Daw Hlar Hlar New säger att de tillfälliga skolorna ändå hjälpte till att ge en känsla av trygghet. Skolorna gav struktur i vardagen och de blev en naturlig mötesplats för barnen.

Barnvänliga skolor

I dag är eleverna och lärarna i sin nybyggda skola, som kunde byggdes tack vare ett samarbete mellan UNICEF och landets utbildningsdepartement. Femteklassaren Aye Nandar Win njuter av att drygt ett år efter katastrofen kunna gå till den finaste skola hon sett.

– Jag älskar den här skolan! Jag älskar rummen, färgerna, min bänk – allt, säger hon glatt.

Skolan är handikappanpassad, har fungerande belysning och ventilation, ett lärarrum, ett bibliotek, rent vatten och toaletter, samt en stor lekplats. Den är byggd för att stå emot stormvindar och jordbävningar på upp till 5 på Richterskalan. För att förebygga översvämning har skolan byggts över den högsta vattennivån i området.

Modellen för skolan är UNICEFs barnvänliga skola. Totalt kommer UNICEF att bygga 46 liknande skolor i fem cyklondrabbade byar i Burma.

UNICEF utbildar föräldrar och lärare

Förutom lärar- och elevmaterial har UNICEF utrustat alla skolor med möbler och utrustning för lek och rekreation på skolgården. För att säkra kvalitén på undervisningen och öka föräldrarnas engagemang har UNICEF också utbildat lärare, lokal skolledning och föräldrar. 

Rektorn Daw Hlar Hlar New ser en enorm förändring hos skolbarnen.

– I den gamla skolan undervisade vi till exempel alla i årskurs fyra i samma klassrum. Det var ett herrans liv, lärarna hade svårt att undervisa och barnen svårt att koncentrera sig. Nu har eleverna blivit så engagerade, de vill delta och vara aktiva. De verkar lyckliga, säger han.

Det gör mig stolt

Antalet skolelever har nära fördubblats, från 72 till 136, sedan den nya skolan invigdes i juni.

– Föräldrar i närliggande byar skickar hit sina barn också, för de har hört att skolan är säker och bra, säger bychefen U Chit. 

– Det gör mig väldigt stolt. Nu vet vi att våra barn är i trygga händer och vi vet var vi ska ta skydd om det kommer en till storm, fortsätter han.

Byborna har visat sitt stöd för projektet från första början. Innan byggarbetet satte igång bidrog alla med en liten summa för att gemensamt kunna köpa en tillräckligt stor tomt för den nya skolan. Föräldrar och andra innevånare känner ett kollektivt ansvar för att skolan ska hålla i många år till. Bychefen U Chit känner stödet från sin by.

– De är lika stolta över skolan som jag är. Jag kan garantera dig att vi kommer behålla den här skolan i ett fantastiskt skick, säger han.

UNICEF är en av få organisationer som kan arbeta med humanitär hjälp och barnrättsfrågor inne i Burma. Här kan du läsa om UNICEFs tidigare insatser i Burma efter cyklonen.

Burma är bara ett av många länder där barn drabbas av katastrofer. Här kan du ge ett bidrag till UNICEFs arbete för barn i krig och katastrofer, världen över.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.