Ukrainskabarn-skola-2023-16x9

Hoppet om en bättre framtid

ryms i en skolväska 

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska. 

Skribent |

Publicerad |

2023 12 01

Uppdaterad |

2023 12 01

Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. 

Etthundra blå ryggsäckar hänger över stolar i ett fiktivt klassrum under bar himmel, på Norrmalmstorg i Stockholm, den första december. Ryggsäckarna symboliserar de 244 miljoner barn som inte går i skolan i världen. UNICEF Sverige fokuserar denna jul på barns rätt till utbildning – och backas upp av fastighetsmiljardären Roger Akelius, som matchar alla gåvor som UNICEF Sverige får in till utbildning under december månad. 

– UNICEFs blå ryggsäckar symboliserar hopp för miljontals barn världen över och just i år känns det viktigare än någonsin att förmedla hopp. Alldeles för många barn får inte möjlighet att gå i skolan på grund av krig och katastrofer. Men tillsammans kan vi få fler barn tillbaka i skolbänkarna. Hoppet om en bättre framtid ryms i en skolväska, säger Jakob Kakembo Andersson, kommunikationschef på UNICEF Sverige.

UNICEF 3 Foto

Idag står 244 miljoner barn helt utanför skolan. Närmare 70 procent av världens tioåringar kan inte läsa en enklare text eller räkna ett tal. Med din och alla våra givares hjälp – privata såväl som företagare och filantroper – kan UNICEF se till att lärare och böcker når de som behöver det allra bäst. Så att vi kan bryta generationer av missförhållanden och ge hopp när allt känns nattsvart. Så att barn på flykt får behålla en känsla av vardag och normalitet för en stund, trots att allt faller samman runtomkring. Så att barn i utanförskap eller utsatthet får träffa trygga vuxna och känna stolthet över att de har lärt sig läsa, skriva och räkna. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. 

Alla gåvor dubblas av Akelius Foundation 

Alla gåvor som kommer in till UNICEF Sverige 1–31 december 2023, och som är öronmärkta till utbildning, matchas av Akelius Foundation. 

– Utan skola ingen framtid. Som företagare kräver jag effektivitet och utveckling. UNICEF har erfarenhet, vet vad som fungerar och har en säker organisation. Jag litar på UNICEF, säger Roger Akelius.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter, trots att två tredjedelar av dem går i skolan. Världen står inför en global utbildningskris och värst är det för flickor. Utan utbildning riskerar barn att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. UNICEF arbetar för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till.