Rätt till utbildning

Världen befinner sig i en global utbildningskris. Att få gå i skolan är en rättighet men ändå står 244 miljoner barn utanför skolan, och många riskerar att aldrig komma ikapp i sin inlärning. De främsta orsakerna är fattigdom och diskriminering.

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska. 

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter, trots att två tredjedelar av dem går i skolan. Världen står inför en global utbildningskris och värst är det för flickor. Utan utbildning riskerar barn att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. UNICEF arbetar för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till.

un0535370.jpg
Skolstart

Världen står inför en global utbildningskris. Miljoner barn har hamnat så långt efter i sin inlärning att de riskerar att aldrig komma ikapp. Fler än två av tre 10-åringar i världen kan inte läsa och förstå en enkel text, en rejäl ökning på bara ett par år. UNICEF arbetar för att alla barn ska få utbildning och rätt kunskap för att i framtiden kunna leva ett bra liv. Ett av de barn som har kunnat återvända till skolan med UNICEFs hjälp är 13-årige Ahmad från Syrien.

un0359802-1-scaled-e1648652382618.jpg
Skolstart

Redan innan pandemin var utbildningsnivån i många länder extremt låg och en global utbildningskris stod för dörren. Efter två år av skolstängningar har miljoner barn ännu inte återvänt till skolan. Många av dem riskerar att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. Det visar UNICEFs rapport Are children really learning?

un0429230.jpg
Coronaviruset

18 månader in i pandemin är 77 miljoner elever i sex länder fortfarande inte tillbaka i skolan. UNICEF Sverige uppmanar världens regeringar att öppna skolorna så snart som möjligt, för att undvika en utbildningskatastrof för en hel generation barn.

un0443447.jpg
Sverige

För en tid sedan bad vi er dela med er av berättelser om lärare som betytt mycket för er eller kanske för era barn. Ni var många som ville vara med i hyllningskören och det är tydligt att lärare gör starka avtryck. Här kan du läsa några av de hyllningar som kommit in.

uni362245.jpg
Coronaviruset

Även om barn inte är de som blir mest sjuka i covid-19, drabbas de hårdast av pandemins konsekvenser. En av de värsta är skolstängningarna, som efter ett drygt år inneburit att nära 170 miljoner barns framtid hotas. Att få stopp på pandemin så att barn kan återvända till skolbänken är av högsta prioritet för UNICEF.

un0423938.jpg
Coronaviruset

168 miljoner barn har fått sin framtid satt på paus, då deras skolor varit stängda under nästan ett helt år på grund av coronapandemin. Det är en utbildningskris som världen tillsammans nu måste vända.

2016-05-Unicefrapport-43.jpg
Sverige

Barns rätt till jämlika uppväxtvillkor och rätten till utbildning har länge varit några av UNICEFs kärnfrågor, både globalt och i Sverige. Idag lämnar vi därför in ett remissvar på slutbetänkandet av utredningen om en mer likvärdig skola.

image-13.png
Lärare

Så här i skolavslutningstider vill UNICEF Sverige passa på att hylla alla de lärare som stått stadigt under den gångna våren. En vår fylld av nya utmaningar och oro, som många gånger har kunnat härledas till coronapandemin.

un0344470.jpg
Coronaviruset

I många länder världen över har skolor stängt. Om vi inte agerar nu för att skydda barns rätt till utbildning kommer barnen i synnerhet, och samhällen i allmänhet, att lida av konsekvenserna lång tid framöver. UNICEF ökar nu arbetet för att se till att alla barn kan fortsätta sin utbildning.

eva-rose_skolfota.jpg
Internationella kvinnodagen

Idag, på internationella kvinnodagen, berättar UNICEF Sveriges ambassadör Eva Röse om vikten av utbildning – för henne själv, för flickor världen över och för samhällsutvecklingen i stort.

img_5006.jpg
Sverige

Enligt PISA-undersökningen har elevers kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap ökat. Det är ett glädjande besked, men UNICEF Sverige är samtidigt oroade över att skillnaderna mellan eleverna ökar. Sverige måste säkra kvaliteten i skolan, så att alla barn får rätt till en likvärdig skolgång.

un0313360.jpg
Afrika

Attacker och hot mot elever, lärare och skolor breder ut sig över Väst- och Centralafrika. Nu larmar UNICEF om att 1,9 miljoner barn har förlorat sin utbildning till följd av våldet.

un0297817-880x587.jpg
Skolstart

Höstterminen är snart här och för tusentals barn i Sverige väntar ett läsår med nya kunskaper. Men trots att grundskoleutbildning är en mänsklig rättighet är det inte en självklarhet för alla – fortfarande längtar många barn i världen efter en skolstart.

un0203363-900x596.jpg
Myanmar

Goda nyheter! Över 145000 barn från rohingyafolket får nu möjlighet att gå i skolan igen. Barnen som flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh har börjat det nya skolåret i skolor som stöds av UNICEF, i flyktinglägren i Cox’s Bazar.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Sverige hamnar långt ner på listan när det gäller likvärdigheten i skolan, och ligger sämst till av de nordiska länderna. Sverige hamnar även långt efter länder med sämre ekonomiska förutsättningar. Det visar en ny rapport från UNICEF som undersöker ojämlikheten i skolan i världens rika länder.

UN0211462-575x383.jpg
Afghanistan

44 procent av alla barn i åldrarna 7-17 år, går inte i skolan i Afghanistan. 3,7 miljoner barn går därmed miste om sin utbildning, varnar UNICEF i en ny rapport. Och situationen är värst för flickorna – i vissa områden saknar hela 85 procent en plats i en skolbänk.

Waibai-emma-575x336.jpg
Kamerun

Goda nyheter från Kamerun! I januari 2017 lanserade UNICEF ett pilotprojekt kallat "Connect My School". Projektet går ut på att ge barn i skolor på avlägsna platser tillgång till internet – bland annat i den norra delen av landet, där ungefär 50 procent av barnen tvingats på flykt från Boko Haram.

UNICEF_Ourfali-Syrien-161027-575x383.jpg
Syrien

Under de senaste dagarna har chockerande rapporter kommit om attacker mot barn och skolor i östra Ghouta i Damaskus, Syrien. Flera barn ska ha dödats.

UN0126108-575x383.jpg
Boko Haram

Boko Harams härjningar i nordöstra Nigeria har skapat en kris som hindrar barn från att gå i skolan. Över hälften av alla skolor har stängts i Borno, den värst drabbade staten. Sammanlagt har nästan 2 300 lärare dödats sedan 2009, rapporterar UNICEF.

UN055730-575x383.jpg
Skolstart

Antalet barn som går miste om sin utbildning har knappt minskat alls på tio år. Idag står 11,5 procent av världens barn i skolåldern utanför skolan, jämfört med 2007 då siffran var 12,8 procent, rapporterar UNICEF. En stor anledning är de katastrofer som just nu pågår i världen.