un0203363-900x596.jpg

Goda nyheter! Över 145000 barn från rohingyafolket får nu möjlighet att gå i skolan igen. Barnen som flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh har börjat det nya skolåret i skolor som stöds av UNICEF, i flyktinglägren i Cox’s Bazar.

Skribent |

Publicerad |

2019 02 01

Uppdaterad |

2019 02 01

145 000 barn från rohingyafolket tillbaka i skolan

Glada tjejer vid UNICEFs utbildningscenter i lägret Balukhali i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: © UNICEF/Sokol

Sammanlagt har omkring 1 600 utbildningscenter byggts runt om i flyktinglägren, något som ger barnen som flytt från våldet en möjlighet till en mer normal vardag igen.

– Jag har gått i skolan i nästan en månad nu, säger Minara, elva år. Det är fint här, det finns ingen lera på golvet.

– Många av barnen har genomgått svåra trauman. De har utsatts för våld och många har skottskador, synskador eller svårigheter att prata, säger Iffat Farhana som arbetar med utbildning för UNICEF i Cox’s Bazar. Varje barn har rätt till utbildning, och med fler skolor och lärare har UNICEF som mål att nå alla barn och hjälpa dem att lära sig, utvecklas och nå sin fulla potential.

Arbetet med att bygga fler skolor fortsätter. Målet är att 260 000 barn ska få möjlighet att komma tillbaka till skolan under året, vid totalt 2 500 skolor. Kvaliteten på utbildningen ska också förbättras löpande genom att nya och befintliga lärare deltar i utvecklingsprogram.

Skolan är bästa medicinen mot trauma

När krig och katastrofer skapar kaos i barnens tillvaro, är något så självklart som att gå till skolan och leka med sina kompisar den allra bästa medicinen. De får vardagliga rutiner som lugnar och skapar en känsla av normalitet.

Barnen får också möjlighet att leka, skratta och vara just barn – något som är absolut nödvändigt för att barn ska kunna komma över hemska upplevelser.

Här kan du läsa mer om hur UNICEF arbetar för att barn i katastrofer ska få sina rättigheter tillgodosedda:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska. 

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter, trots att två tredjedelar av dem går i skolan. Världen står inför en global utbildningskris och värst är det för flickor. Utan utbildning riskerar barn att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. UNICEF arbetar för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till.

un0535370.jpg
Skolstart

Världen står inför en global utbildningskris. Miljoner barn har hamnat så långt efter i sin inlärning att de riskerar att aldrig komma ikapp. Fler än två av tre 10-åringar i världen kan inte läsa och förstå en enkel text, en rejäl ökning på bara ett par år. UNICEF arbetar för att alla barn ska få utbildning och rätt kunskap för att i framtiden kunna leva ett bra liv. Ett av de barn som har kunnat återvända till skolan med UNICEFs hjälp är 13-årige Ahmad från Syrien.