
Boko Haram hindrar barns
utbildning i Nigeria
Boko Harams härjningar i nordöstra Nigeria har skapat en kris som hindrar barn från att gå i skolan. Över hälften av alla skolor har stängts i Borno, den värst drabbade staten. Sammanlagt har nästan 2 300 lärare dödats sedan 2009, rapporterar UNICEF.
Publicerad |
2017 10 02
Uppdaterad |
2017 10 02
Boko Haram hindrar barns utbildning i Nigeria
UNICEF finns på plats i Nigeria och kämpar för att skydda barns rätt till utbildning. Foto: © UNICEF/Bindra
Boko Harams härjningar i nordöstra Nigeria slår mycket hårt mot barnen och deras rätt till utbildning. Sedan 2009 har minst 2 295 lärare dödats och 19 000 har tvingats fly. Omkring 1 400 skolor har förstörts.
I de tre hårdast drabbade staterna har UNICEF tillsammans med partners sett till att omkring 750 000 barn har skrivits in i skolan i år. Vi har också satt upp över 350 tillfälliga skolor och delat ut 94 000 paket med utbildningsmaterial.
I några flyktingläger i Borno får barn möjlighet att gå i skolan för första gången i sina liv. I till exempel lägret Muna Garage utanför Maiduguri, skrevs 90 procent av eleverna in i skolan för första gången.
UNICEF ser också till att skolor och klassrum repareras, och utbildar lärare för att stärka utbildningssystemet för framtiden.
Krisen i Nigeria i siffror UNICEF finns på plats och gör allt vi kan för att rädda barns liv, och se till att de får sin rätt till utbildning uppfylld. Men behoven är stora och resurserna brister.
Relaterade artiklar
Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.
Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter, trots att två tredjedelar av dem går i skolan. Världen står inför en global utbildningskris och värst är det för flickor. Utan utbildning riskerar barn att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. UNICEF arbetar för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till.