Under de senaste dagarna har chockerande rapporter kommit om attacker mot barn och skolor i östra Ghouta i Damaskus, Syrien. Flera barn ska ha dödats.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2017 11 02
Uppdaterad |
2017 11 02
Syrien: Skolbarn dödades i flera attacker i Ghouta
Omkring 400 000 människor är instängda i östra Ghouta, som har varit belägrat sedan mitten av 2013. Hälften uppskattas vara barn.
En ryggsäck och skolböcker har spritts ut på marken. De tillhörde Zaina, 9 år, och Lamar, 11 år, som båda dödades i en attack mot en skola för ett år sedan i Syrien. Och det har hänt igen. Fortfarande både riskerar och förlorar barn sina liv när de kämpar för sin rätt att i gå i skolan. Våldet måste upphöra nu! Foto: © UNICEF/Ourfali
- Det står klart att kriget mot barnen i Syrien fortsätter oupphörligt, säger Geert Cappelaere, regionchef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika.
- Vi har sett fruktansvärda bilder av barn som dödats med sina skolväskor i ett hårt grepp. De ville så gärna lära sig att de fortsatte gå till skolan, trots kulorna och våldet som varit en del av majoriteten av, om inte hela, deras liv.
Vad gör UNICEF?
UNICEF finns på plats i Syrien och kämpar varje dag för barns rättigheter och för att rädda barns liv. Vi deltog i måndags i en FN-konvoj till två områden i belägrade östra Ghouta; Kafr Batna och Saqba.
Vi levererade sex lastbilar fyllda med livräddande produkter som vätskeersättning, mediciner för barn, vitaminer, vårdutrustning för barnmorskor och vård av barn, hygienprodukter, näringstillskott och högenergikex med mera. Men ännu mer hjälp behövs.
- Vart är världen på väg när till och med en så enkel handling som att gå till skolan blir en fråga om liv eller död? Ska mammor och pappor behöva undra om deras barn ska komma tillbaka levande från skolan, eller som en liten livlös kropp, säger Geert Cappelaere.
Attacker mot skolor och barn är ett grovt brott mot barns rättigheter och de skyldiga måste ställas till svars. UNICEF uppmanar alla parter i konflikten att ta sitt ansvar för att skydda barnen och att låta den humanitära hjälpen komma fram.
Relaterade artiklar
Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.
Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.
När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.