Default hero image

Hjälpen börjar nu nå fram

till barnen i Haiti

Redan första dagen efter jordbävningen delade UNICEF ut förnödenheter från sina lokala lager och nu när logistiken fungerar bättre distribueras sakta men säkert alla de ton med tusentals kartonger som flugits in.

Skribent |

Publicerad |

2010 01 18

Uppdaterad |

2010 01 18

Hjälpen börjar nu nå fram till barnen i Haiti

Fyra utdelningsplatser har upprättats på fotbolls- och tennisplaner. Här delar hjälppersonal nu ut det mest nödvändiga, som rent vatten, vattenreningstabletter, högenergikex, hygienartiklar, vätskeersättning m.m.

Luftbroar har öppnats

Hittills har tre flygplan har landat i Port-au-Prince och Santa Domingo med cirka 70 ton förnödenheter från UNICEFs katastroflager. 35 ton katastrofhjälp har även anlänt med lastbil landvägen från Santa Domingo. Fyra luftbroar har öppnats (från UNICEFs katastroflager i Panama, Köpenhamn och Dubai). I Köpenhamn står två plan lastade med ytterligare 90 ton redo att lyfta redan imorgon.

Förnödenheter från UNICEFs katastroflager

Exempel på livsviktiga förnödenheter som flygs in från UNICEFs katastroflager:
Vattencontainrar, rör, slangar, kranar, vattendunkar, vattenreningstabletter, vätskeersättning, medicin, förstahjälpenlådor, operations- och barnmosrskeutrustning, högenergikex, näringskräm, köksutrustning, tvål, tandborstar, filtar, plastlakan, presenningar, tält för tillfälliga klassrum, apotek och lager, IT-utrustning, truckar, lastbilar, bensin, school-in-a-box , lek- och sportutrustning (för att hjälpa barn att bearbeta trauma).

Effektivt samarbete 

För att undvika dubbelarbete och fler flaskhalsar har FN delat upp insatserna mellan de olika nyckelorganisationerna, så att de ska kunna samarbeta så effektivt som möjligt. Logistik och koordinering är livsviktig i katastrofer – och särkilt nu i Haiti där de lokala myndigheterna helt slagits ut. Annars brukar hjälparbetet i naturkatastrofer ske i nära samarbete med regering och lokala myndigheter.

UNICEF har tillsammans med andra organisationer kämpat dygnet runt för att röja vägar och få fram bensin, truckar, lyftkranar, IT-utrustning, vattentankar, tält med mera. Förberedelserna är livsviktiga och tar tid.

En tankbil med 60 000 liter bensin är på väg via Jimani eskorterad av en FN-konvoj och fortsättningsvis kommer 35 000 liter bensin om dagen att levereras till FNs högkvarter i Port-au-Prince.

Mer hjälp behövs

Haiti som är ett av världens fattigaste länder, var redan innan jordbävningen extremt utsatt av våldsamheter och flera häftiga orkaner. Massiva insatser kommer att behövas under en lång tid framöver och UNICEF kommer att finnas på plats och kämpa för barnen så länge det behövs. Organisationen har arbetat i Haiti sedan 1949 och vet hur man arbetar långsiktigt för att hjälpa barnen att överleva och utvecklas. Det som saknas nu är pengar.
Din insats kan göra stor skillnad. Skänk en gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.