Default hero image

UNICEF vaccinerar 500 000

barn i Haiti

UNICEF har inlett en stor vaccinationsinsats för att skydda barnen i det jordbävningsdrabbade området mot smittsamma dödliga sjukdomar. 500 000 barn under sju år kommer att vaccineras mot mässling, röda hund, difteri och stelkramp och kikhosta.

Skribent |

Publicerad |

2010 02 04

Uppdaterad |

2010 02 04

UNICEF vaccinerar 500 000 barn i Haiti

Sjukdomar trivs

I katastrofens efterdyningar där människor lever tätt tillsammans i läger med dålig tillgång till rent vatten och toaletter kan dödliga sjukdomar snabbt spridas och eskalera till allvarliga epidemier. De minsta barnen är särskilt sårbara, särskilt de som på grund av undernäring har försvagat immunsytem.

Vaccination räddar liv

Flera fall av både mässling och difteri har observerats i många av de provisoriska lägren i Port-au-Prince och det är bråttom att skydda barnen och förhindra ännu en katatsrof. UNICEF har noggrant förberett den storskaliga vaccinationskampanj som inleddes i tisdags den 2 februari. Organisationens katastroflager i Köpenhamn har levererat vaccin, sprutor och all den kylutrustning som behövs för att det ska hålla rätt temperatur hela vägen fram till barnen.

Kick off i Port-au-Prince

Den första fasen av kampanjen inleddes på fotbollsstadion Sylvio Cator mitt i Port-au-Prince där UNICEF upprättat en stor mobil vårdcentral. Hemlösa familjer från lägren i närheten hade uppmanats att ta med sina barn hit för vaccination. Men alla som ville få skydd mot sjukdomar var välkomna. Vaccinationerna fortsätter nu i andra  läger i huvudstaden och därefter i andra drabbade områden.

Fokus på de yngsta

Eftersom de yngsta barnen lider störst risk att bli sjuka fokuserar UNICEF på att vaccinera så många små barn som möjligt. Under vaccinationskampanjen satsar UNICEF på att vaccinera 500 000 barn under sju år. Barn under två år har högsta prioritet.

Behoven är fortfarande enorma

Massiva insatser kommer att krävas under en lång tid framöver och UNICEF kommer att finnas på plats och kämpa för barnen så länge det behövs. Att bygga upp landet och ge barnen en framtid kommer att ta flera år och mer pengar behövs. Skänk en gåva till UNICEFs katastrofinsatser för barnen i Haiti .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.