Default hero image

UNICEF letar upp och

skyddarensamma barn i Haiti

Högsta prioritet är att hitta och skydda alla de tusentals barn i Haiti som lever ensamma och övergivna efter jordbävningen. UNICEF söker febrilt igenom katastrofområdet och besöker de tillfälliga lägren och sjukhusen.

Skribent |

Publicerad |

2010 01 23

Uppdaterad |

2010 01 23

UNICEF letar upp och skyddarensamma barn i Haiti

En av UNICEFs huvuduppgifter i Haiti är att hjälpa landets regering att kartlägga och ansvara för situationen för de barn som förlorat sina föräldrar eller kommit ifrån sin familj efter jordbävningen. Tillsammans med andra organisationer gör UNICEF sitt yttersta för att hitta barnen, registrera dem och föra dem i säkerhet. Dygnet runt pågår nu efterforskningar för att hitta deras anhöriga.

Trygga platser för barnen

Trygga barncenter har upprättats i det som finns kvar av skolor, sjukhus, barnhem och andra institutioner. Där registreras barnen, får mat och vatten och tas om hand av specialutbildade vuxna, i väntan på att återförenas med sin familj.

Allt fler säkra barnvänliga platser upprättas och nås av UNICEFs hjälpsändningar. Från och med måndag räknar UNICEF med att varje dag kunna förse 4 000 ensamma barn med livsviktiga förnödenheter, som mat och vatten. Barn som är under fem år prioriteras.

Övergiven på sjukhus

Nioåriga Marie Yolene Milord är ett av den ensamma barnen på ett tältsjukhus i Port-au-Prince. Hon är ett av de närmare 200 000 haitiska barn som givits bort av fattiga föräldrar till anhöriga eller helt okända familjer. Meningen var att dessa barn skulle få ett bättre liv, men i själva verket tvingas de arbeta som hembiträden, får inte gå i skolan och utsätts ofta för våld och övergrepp.

Marie Yolene var ute för att hämta vatten när jordbävningen slog till. Hon fick ett betongblock över sig och bröt sin arm. Familjen som hon bodde hos förde henne till sjukhuset, men där lämnades hon ensam. Allt hon vill nu är att få komma tillbaka till byn Les Cayes i södra delen av landet, platsen där hon växte upp.

– Min mor är död, men jag tror att min pappa fortfarande lever, säger hon. Om ni tar mig dit skulle jag känna igen mitt hus. Jag vill bara åka hem.

Läs UNICEF-medarbetaren Tamar Hahns fältdagbok där hon berättar om barnen i tältsjukhuset.

Placeras i säkerhet

Marie Yolene och andra ensamma barn är placerade längst in i sjukhustältet, precis vid utrymmet där läkare och sjuksköterskor kan vila. Anledningen till detta är att vårdpersonalen kan hålla uppsikt över barnen där. Så fort barnen har tillfrisknat kommer de att förflyttas till UNICEFs trygga barncenter, där de får möjlighet att leka och vara barn mitt i allt kaos.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.