UNICEF Sverige
|"Jag vill fortsätta ge fast jag inte längre finns." Möt Solveig, en av våra fantastiska Världsföräldrar, som har valt att testamentera till UNICEF.
Mark Levengood, ambassadör för UNICEF Sverige, skriver om sin älskade mamma och om hur man kan påverka barns framtid även när man inte längre finns kvar.
Under senare tid har den eskalerande gängkriminaliteten uppmärksammats stort i media. I många fall är barn både förövare och brottsoffer. En djupt tragisk utveckling, inte minst för ett land med både resurser och förutsättningar att stävja den. Idag äger en särskild debatt rum i riksdagen på temat, och mot den bakgrunden vill UNICEF Sverige ge några konkreta förslag.
Över 400 ensamkommande barn som levde i flyktinglägret Moria på Lesbos har flyttats till grekiska fastlandet efter branden. Ett efterlängtat besked, men fortfarande saknar allt för många barn ochfamiljer skydd.
Antalet barn som dör före sin femårsdag var förra året 5,2 miljoner, eller cirka 14000 per dag. En rekordlåg nivå efter årtionden av framsteg. Men framstegen hotas nu av coronapandemin. Livsviktiga insatser för att rädda barns liv har avbrutits på grund av brist på resurser och rädsla för smittspridning.
För att sprida information om coronaviruset och samtidigt ge barn en möjlighet att uttrycka sina åsikter använder UNICEF U-Report. En av alla våra innovativa lösningar, för att höra vad barn världen över tycker och tänker.
UNICEF är redo för en stor utmaning: att leda insatser för inköp och leverans av ett framtida vaccin mot covid-19. Vi måste se till att alla länder har säker, snabb och rättvis tillgång till de första doserna när de är tillgängliga.
Sverige hamnar långt ner på listan när det gäller barns psykiska välbefinnande. Det visar en ny rapport från UNICEF, som jämför barns situation i världens rika länder.
6,7 miljoner barn riskerar att bli allvarligt undernärda på grund av coronapandemins konsekvenser varnar UNICEF. Det betyder att 10000 fler barn riskerar att dö varje månad innan året är slut. Och det är bara toppen av isberget om inte stora insatser görs nu.
UNICEF kämpar över hela världen för alla barns rätt till utbildning. I Nepal, som är ett av världens fattigaste länder, driver vi sedan flera år ett projekt som ser till att fler barn får möjlighet att gå i skolan.
Just nu saknar 300 000 människor i Beirut tillgång till rent vatten. Många av dem är barn. Nu riskerar landet stor smittspridning av covid-19 och andra sjukdomar. Läget för Libanons barn är akut.
Idag lanserar UNICEF och Ericsson ett nytt globalt samarbete för att kartlägga skolors tillgång till internet i 35 länder. Samarbetet kommer fram till 2023 att hjälpa till att identifiera var i världen uppkoppling saknas, och bidra till det långsiktiga målet att ansluta varje skola till internet.
Förra veckan gick personal på SiS ut i media angående problem som ska ha ökat sedan barnkonventionen blev lag. UNICEF Sverige är övertygade om att personalen vill göra ett gott arbete, där respekten för de intagna och anställda är utgångspunkten. Men vi anser inte att barnkonventionen är anledningen till de ökade problemen.
Flera veckor har nu gått sedan explosionerna i Beirut, och situationen i staden är fortsatt förödande. UNICEF gör allt som står i vår makt för att hjälpa de drabbade barnen och deras familjer.
Att kunna tvätta händerna med tvål och vatten är en förutsättning för att skydda sig och andra från sjukdomar som covid-19. Men när skolor världen över nu kämpar för att öppna igen är det långt ifrån alla som har den möjligheten, visar en ny rapport från UNICEF och WHO.
Antalet drabbade av explosionerna i Beirut har nu stigit till över 160 döda och 6000 skadade. Minst tre barn är bland de döda, och över 1000 barn har skadats. 110 personer saknas fortfarande.
Över 80 000 barn har förlorat sina hem på grund av explosionerna i Beirut och många är i desperat behov av hjälp. Familjer har splittrats, luften är fylld av farligt damm och antalet fall av covid-19 ökar. Läget för barnen är akut. UNICEF trappar därför nu upp sina insatser.
På kvällen den 4:e augusti skakades Beirut av kraftiga explosioner i hamnen. Katastrofen kunde inte ha kommit vid ett sämre tillfälle då Libanon redan är hårt drabbat av ekonomisk kris och coronapandemin. Läget för barnen är akut.
Enligt de senaste rapporterna från Beirut uppskattas omkring 100 personer ha dött och 4000 skadats i gårdagens fruktansvärda explosioner. Över 300 000 har förlorat eller tvingats lämna sina hem. UNICEF är mycket oroade att barn kan finnas bland offren, och vi vet att bland de överlevande är många traumatiserade och behöver akut hjälp.
Fler barn än vad som tidigare varit känt drabbas av blyförgiftning, visar en ny rapport från UNICEF och organisationen Pure Earth. Omkring 800 miljoner – ungefär vart tredje barn världen över – har för höga nivåer av bly i blodet, något som kan orsaka mycket allvarliga skador.
Krisen i Jemen är den värsta humanitära katastrofen i världen. Härär fem saker du behöver veta om situationen för barnen som lever där.
Mitt under coronapandemin riskerar miljontals barn i Jemen att hamna på gränsen till svält. Det visar en ny rapport från UNICEF. Hjälparbetet är extremt underfinansierat och många insatser kommer snart att behöva avslutas om inte mer pengar kommer in, något som innebär fruktansvärda konsekvenser för barnen.
Jemen är ett helvete på jorden för varje barn som lever där. Åtta av tio barn behöver akut humanitär hjälp och ingenstans i landet kan barnen känna sig trygga. Coronapandemin som nu sveper över Jemen har förvärrat en redan förtvivlad situation. UNICEF finns där och kämpar för att rädda barns liv, men det är bråttom.
Situationen i Jemen är den största humanitära katastrofen i världen. När covid-19 nu sprider sig över landet drabbas barnen av ytterligare en katastrof. Läget för barnen har aldrig varit mer akut, och bristen på pengar har aldrig varit så stor.