uni316687.jpg

Ökning av mässling och polio

hotar barn i pandemins spår

Världens arbete mot covid-19 riskerar att leda till allvarliga epidemier av mässling och polio, varnar UNICEF och WHO. Avbrott i vaccinationsprogram världen över innebär att många barn riskerar att dö i sjukdomar som kan förebyggas, om inte stora satsningar görs nu.

Skribent |

Publicerad |

2020 11 13

Uppdaterad |

2020 11 13

Kraftig ökning av mässling och polio hotar barn i pandemins spår

Att stoppa coronapandemin är livsviktigt. Samtidigt hotar andra dödliga sjukdomar miljontals barns liv i några av världens mest utsatta områden.

uni316687.jpg
En bebis får vaccin i Abidjan, Elfenbenskusten. Att barn får vaccin är ett av de mest kraftfulla sätten att skydda barn från allvarliga sjukdomar.Foto: © UNICEF/Dejongh

De senaste åren har antalet utbrott av mässling ökat kraftigt i världen. Från 2016-2019 steg antalet dödsfall i mässling med hela 50 procent. Över 207 500 dog bara under förra året. Antalet rapporterade fall var det högsta på 23 år, och ökade i alla regioner.

Antalet rapporterade fall av mässling är lägre under 2020. Men avgörande insatser för att stoppa spridningen av covid-19 har lett till stora avbrott i arbetet för att vaccinera mot mässling och förebygga nya utbrott.

Vi får inte låta vår kamp mot en dödlig sjukdom göra att vi förlorar kampen mot andra. Vi måste säkerställa att resurserna finns för att fortsätta vaccinera, samtidigt som vi arbetar mot pandemin.

Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef

Två doser räddar liv

I en rapport från WHO och USA:s smittskyddsmyndighet CDC beskrivs ett misslyckande med att ge barn två doser av vaccin som huvudorsaken till antalet ökade fall av mässling. Två doser behövs för att få ett fullgott skydd mot sjukdomen. 

För att kontrollera mässling och förebygga utbrott krävs en vaccinationstäckning på 95 procent för båda doserna. För första dosen har täckningen globalt sett varit 84-85 procent de senaste tio åren, men för den andra dosen endast 71 procent.

un0284429.jpg
Två barn i Aden, Jemen, visar stolt sina armar där de fått vaccin mot mässling under en vaccinationskampanj av UNICEF. Just nu riskerar miljontals barn att gå miste om det livräddande vaccinet på grund av coronapandemin.Foto: © UNICEF/Fadhel

Just nu riskerar 94 miljoner människor att missa vaccinationer mot mässling i 26 länder. I flera av länderna pågår utbrott av sjukdomen just nu.

Mässling är oerhört smittsamt. Sjukdomen sprids via luften och riskerar att döda barn som är undernärda, sjuka, eller för små för att vaccineras. Eftersom det inte finns någon direkt behandling mot sjukdomen är det livsviktigt att barn får vaccin.

Även polio riskerar att öka

Samtidigt förväntas smittspridningen av polio att öka i Pakistan, Afghanistan och i många afrikanska länder där vaccinationstäckningen är dålig. Om världen misslyckas med att utrota polio nu kan det leda till ökade utbrott globalt. Vi riskerar så mycket som 200 000 nya fall varje år, det kommande årtiondet.

När det gäller mässling och polio har vi både verktygen och kunskapen för att stoppa sjukdomarna. Det vi behöver nu är resurser och satsningar för att kunna agera och rädda barns liv.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO

UNICEF, WHO och andra organisationer och partners världen över arbetar hårt för att stoppa mässlingkrisen och se till att resurser och vaccin mot mässling och polio finns tillgängliga, samtidigt som arbetet mot coronapandemin pågår. 

Vi arbetar för att se till att länder prioriterar vaccinationsinsatser och att vårdpersonal har vad de behöver för att kunna göra sitt jobb. Det är också mycket viktigt att minska misstron mot vaccin genom att informera föräldrar om vikten av att vaccinera sina barn.

Vaccination är ett av de kraftfullaste sätten att skydda barn från allvarliga sjukdomar, och minska dödligheten bland barn.

Köp vaccin mot mässling och polio i vår gåvoshop så ser vi till att det kommer fram till de barn som behöver det mest: 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.