UNICEFÄmne
Albanien

Albanien

Albanien är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Albanien: Edison, 15 år, med sin kusin
Albanien

I Albanien är det vanligt att barn och unga utsätts för misshandel, övergrepp och vanvård. För att ändra på det har vi länge arbetat långsiktigt för att bygga upp ett nationellt skyddsnät kring barnen. Vi hjälpte bland annat till att starta Barnens Hjälptelefon kallad ALO116 – ett gratisnummer som barnen kan ringa till dygnet runt, året om.

img_4052.jpg
Sverige

Årets Operation Dagsverke är nu avslutat och vi vill tacka alla fantastiska elever och lärare som har engagerat sig i år. Vilka imponerande insatser ni har gjort för barns rättigheter! Tillsammans har skolorna samlat in nära 1,2 miljoner kronor till UNICEFs arbete för att minska våldet i skolorna i Albanien.

IMG_3677-900x600.jpg
Sverige

I fredags var det dags igen för den årliga konferensen där elever och lärare fördjupar sig i Operation Dagsverke. I år fick eleverna bland annat möta Jonilda och Djego från Albanien, som berättade om sina liv och om hur viktigt det är att minska våldet i skolorna.

madde-foto-Peter-Östergren-575x323.jpg
Sverige

Operation Dagsverke erbjuder skolor att bidra till en bättre värld samtidigt som skolkampanjen följer läroplanen och skapar ett starkt engagemang hos eleverna. Madelaine Arellano, tidigare rektor på Primaskolan i Farsta, har positiva erfarenheter av sitt engagemang och tycker att fler skolor borde engagera sig. Här berättar hon om en oförglömlig insats.