Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2018 10 02
Uppdaterad |
2018 10 02
Elever från Sverige och Albanien möttes vid årets OD-konferens
Konferensen i Stockholm är startskottet för Operation Dagsverke-kampanjen, och de medverkande eleverna och lärarna från skolor runt om i Sverige fick inspiration och tips på hur Operation Dagsverke på bästa sätt kan organiseras på skolan.
I år går pengarna från kampanjen till UNICEFs arbete i Albanien, där våld mot barn i hemmet och skolan är vanligt. 83 procent av eleverna säger att de utsätts för våld och kränkningar i skolan. UNICEF arbetar med att förändra attityder och normer kring våld hos både lärare och föräldrar.
Jonilda, 15 år, berättade om sitt liv i Albanien och om hur viktigt det är att minska våldet mot barn i skolorna. Foto: © UNICEF
Förra veckan var eleverna Jonilda och Djego från Albanien på besök i Sverige. Förutom konferensen besökte de flera skolor, träffade elever och berättade om sina liv. På konferensen berättade de hur viktigt bidraget från UNICEF är för att utbilda lärare, föräldrar och elever i att förändra attityder och normer kring våld.
Eleverna på konferensen fick också delta i fördjupande workshops och lyssna på en tankeväckande föreläsning av Lina Axelsson Kihlblom. Dessutom närvarade UNICEF Sveriges ambassadör Mark Levengood och informerade om årets tävling, där skolorna tävlar inom fyra kategorier ; bästa kreativa initiativ, bästa budskap, bästa film samt högst insamlingsresultat.
UNICEF Sveriges ambassadör Mark Levengood informerade om årets tävling och presenterade juryn. Foto: © UNICEF
Mark presenterade även årets eminenta jury bestående av: Lina Axelsson Kihlblom, Chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamn; Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer; Viktor Frisk, artist och influencer; Mark Levengood, UNICEF-ambassadör; samt Christina Heilborn, UNICEFs programchef.
Skolorna röstade även fram vilket program Operation Dagsverke 2019 ska stödja. Det program som fick flest röster innebär att barn med funktionsnedsättningar blir bättre förberedda inför katastrofer i Filippinerna. Dit kommer alltså pengarna som samlas in under nästa år att gå.
Konferensen i Stockholm är startskottet för Operation Dagsverke-kampanjen, och de medverkande eleverna och lärarna från skolor runt om i Sverige fick inspiration och tips på hur Operation Dagsverke på bästa sätt kan organiseras på skolan. Foto: © Melker Dahlstrand
Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj, riktad till högstadiet och gymnasiet, som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet. Syftet med kampanjen är att ge elever och lärare i Sverige större kunskap om barns rättigheter.
Skolorna väljer själva vilken dag som passar bäst att genomföra insamlingen. FN-dagen den 24 oktober eller barnkonventionens dag den 20 november brukar vara bra dagar att anordna aktiviteter. Sista insamlingsdag är den 15 december.
Nu önskar vi alla fantastiska och engagerade elever stort lycka till! Tillsammans gör ni en viktig insats för andra elever i vår värld.
Vill din skola också vara med och kämpa för att stoppa våld i skolan i Albanien? Anmäl er här:
Relaterade artiklar
Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.
I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.
På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.