img_4052.jpg

Nära 1,2 miljoner till

årets Operation Dagsverke

Årets Operation Dagsverke är nu avslutat och vi vill tacka alla fantastiska elever och lärare som har engagerat sig i år. Vilka imponerande insatser ni har gjort för barns rättigheter! Tillsammans har skolorna samlat in nära 1,2 miljoner kronor till UNICEFs arbete för att minska våldet i skolorna i Albanien.

Skribent |

Publicerad |

2018 12 18

Uppdaterad |

2018 12 18

Nära 1,2 miljoner till årets Operation Dagsverke

Tuva, Olivia, Bella, Stina, Alondra och Aisha från Lexby skola i Partille. Eleverna i årskurs åtta anordnade en temakväll med sång, fika, musik och en presentation om årets Operation Dagsverke. Foto: Lexby skola.

Med många kreativa initiativ har skolor över hela landet samlat in pengar till UNICEFs arbete för att minska våldet i skolorna i Albanien. Det har sålts dekorerade glasburkar, bjudits på underhållning, varit bloppisar, bullförsäljning och budskapet har spridits i sociala medier.

Johan Skytteskolan i Stockholm är en av de skolor som har gjort fantastiska insatser flera år i rad, och är andra året på raken den skola som i år samlade in mest pengar. Hela 140 118 kronor!

På Lexby Skola i Partille ordnade några tjejer i årskurs 8 en temakväll. Det bjöds på fika, sång och musik, och två elever från årskurs 6 höll tillsammans med sin lärare en presentation om vad årets Operation Dagsverke gick till.

– Det är jättebra att få vara med och hjälpa andra elever att få det bra i skolan. Det var också kul att vi elever fick jobba och skänka pengar, berättar Aisha som går i åttan på Lexby skola.

Och på Sveriges Ridgymnasium i Varberg gjorde eleverna återbruk av gamla glasburkar som dekorerades och såldes. Pysslandet kombinerades med frågeställningar om mänskliga rättigheter under lektionstid.

un041341-900x600.jpg
2018 års Operation Dagsverke kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram i Albanien. Åtta av tio elever är utsatta för fysiskt våld eller kränkningar av skolpersonalen i Albanien idag.Foto: © UNICEF/Pirozzi

2018 års Operation Dagsverke kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram i Albanien. Åtta av tio elever är utsatta för fysiskt våld eller kränkningar av skolpersonalen i Albanien idag. Foto: © UNICEF/Pirozzi

2018 års Operation Dagsverke kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram i Albanien. Åtta av tio elever är utsatta för fysiskt våld eller kränkningar av skolpersonalen i Albanien idag.

Pengarna från Operation Dagsverke 2018 kommer att gå till följande:

Att skapa en modell, ”En skola fri från våld”, för att få en tryggare och bättre miljö i skolan: Att öka kunskapen bland barn, föräldrar och lärare om: Att de svenska eleverna ökar sin kunskap om barns rättigheter och allas lika värde är också ett viktigt resultat av kampanjen.

1,18 miljoner insamlade kronor är ett fantastiskt resultat som kommer att ge många barn i Albanien viktigt stöd och hjälp. Stort tack till alla härliga elever och engagerade skolor!

Vi har även en tävling där skolorna tävlar inom olika kategorier. Vi återkommer med resultatet utsedd av vår fina jury den 23 januari.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.