Operation Dagsverke erbjuder skolor att bidra till en bättre värld samtidigt som skolkampanjen följer läroplanen och skapar ett starkt engagemang hos eleverna. Madelaine Arellano, tidigare rektor på Primaskolan i Farsta, har positiva erfarenheter av sitt engagemang och tycker att fler skolor borde engagera sig. Här berättar hon om en oförglömlig insats.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2018 08 16
Uppdaterad |
2018 08 16
"Operation Dagsverke är det smartaste projekt en skola kan deltai"
Madelaine Arellano, t.f. rektor på Farstaängsskolan, tidigare t.f. rektor på Primaskolan Farsta. Foto: Peter Östergren
– Operation Dagsverke är det finaste, och smartaste projekt en skola kan delta i. Det är viktigt, på riktigt och kopplat till läroplanen. Elevernas engagemang i arbetet när de inser hur orättvis världen faktiskt är och att de kan hjälpa jämnåriga att få ett bättre liv är väldigt svårt att få till på något annat sätt, säger Madelaine Arellano, tidigare t.f. rektor på Primaskolan Farsta.
Upplysta elever engagerade sig med stolthet
Elever som gick på Primaskolan Farsta 2015 vet att världen är orättvis. De kan berätta att många skolor i Tanzania saknar rent vatten och toaletter. Barnens enda väg ur fattigdomen är att studera, men vattnet gör dem sjuka så de hänger inte med i undervisningen. Eleverna är stolta över att de deltog i Operation Dagsverke där de samlade in nästan 20 000 kronor till rent vatten, toaletter och dörrar till toaletterna på 17 skolor i Tanzania.
– Operation Dagsverke väcker studielusten och engagemanget även hos dem med låg studiemotivation, samtidigt som det skapar ett minne för livet. Det ger mer värde än jobb för lärarna, säger Madelaine.
Satsningen på Primaskolan inleddes med ett stormöte där elever från Tanzania berättade om sin verklighet. Farstaelevernas engagemang var omedelbart, de ville inte lämna lokalen och frågorna tog aldrig slut.
Operation Dagsverke följer läroplanen
Mötet följdes upp med filmer och skolmaterial från UNICEF. Eleverna lärde sig mer om barnkonventionen och förhållandena i Tanzania, samt om religion, demokrati och historia. Inte som ett extra arbete, utan som en del i undervisningen och grundläggande för betygen.
Elevrådet ledde arbetet med att samla och förverkliga insamlingsinitiativ, samt att designa skolans egen insamlingssida.
Alla elever samlade in pengar på bästa sätt. En del genom att sjunga och dansa, andra gick med insamlingsbössor och många spred insamlingen via sociala kanaler.
Engagemanget prisades
Det är också möjligt för skolorna att tävla med sina dagsverken inom några olika kategorier:
– Vi vann Instagramtävlingen eftersom så många elever engagerade sig i att dokumentera och sprida insamlingen. Vi fångade även upp två av skolans minst studiemotiverade elever, som hittade sin studiemotivation och kom med i elevrådet, tack vare sitt engagemang i Operation Dagsverke. På så vis kan Operation Dagsverke förändra livet även för barn här i Sverige, säger Madelaine.
Anmäl din skola nu, var med i höst
Operation Dagsverke erbjuder skolor att bidra till en bättre värld samtidigt som kampanjen följer läroplanen och skapar ett starkt engagemang hos eleverna.
I år går pengarna till UNICEFs arbete mot våld mot barn i Albanien, där våld i hemmet och skolan är vanligt. 83 procent av eleverna säger att de utsätts för våld och kränkningar i skolan. UNICEF arbetar med att ändra attityder och normer kring våld hos både lärare och föräldrar.
Anmäl din skola redan idag:
Relaterade artiklar
Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.
I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.
På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.