Konflikter, klimatförändringar, katastrofer och en coronapandemi som kronan på verket, har gjort 2020 till ett minst sagt tufft år för barn världen över. Katastrofarbetet under 2021 kommer att kräva större insatser och vara viktigare än någonsin, visar UNICEFs årliga rapport om barn i katastrofer. Annars riskerar vi att pandemin skapar en förlorad generation.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2020 12 03
Uppdaterad |
2020 12 03
Större insatser krävs för barn i katastrofer 2021
Idag lanseras UNICEF:s årliga rapport Humanitarian Action for Children. Rapporten visar på vilka katastrofinsatser som vi planerar att göra under kommande år, vad behoven är för barnen och vilka resurser som krävs för att nå målen.
Och resurser behövs, mer än någonsin tidigare. Drygt 54 miljarder svenska kronor kommer att krävas för att nå 300 miljoner människor i katastrofer, varav 190 miljoner barn, innan 2021 når sitt slut.
– Vi upplever just nu en situation vi aldrig varit med om tidigare, och därför behöver vi även svara på ett sätt vi aldrig behövt göra förut, säger UNICEFs högsta chef Henrietta Fore.
Rapporten visar på stora utmaningar för barn under 2021
Fler barn är på flykt än någonsin tidigare:
36 miljoner barn är på flykt på grund av konflikter, våld och katastrofer.
I centrala Sahel i Afrika har över en miljon barn tvingats fly på grund av väpnade konflikter – en ökning med 64 procent jämfört med 2019.
Mer än 6,1 miljoner människor är på flykt inne i Syrien.
860 000 rohingyer lever fortfarande på flykt i Bangladesh.
Konflikten i Tigray, Etiopien, har gjort att 2,8 miljoner människor nu behöver hjälp.
Barns rättigheter är under attack :
I konflikter och kriser världen över urholkas barns rättigheter hela tiden.
I Jemen har 2 000 barn dödats.
I länder som Afghanistan och Kamerun sker attacker mot skolor.
Flickor utsätts för sexuella övergrepp och barnäktenskap, och våld i hemmet ökar under pandemin.
Pandemin kan orsaka en förlorad generation :
Med covid-19 kom en utbildningskris när skolor stängde över hela världen. I exempelvis Sydsudan stod två miljoner barn utanför skolan redan innan pandemin, och när nedstängningen kom drabbades ytterligare två miljoner.
Ekonomisk instabilitet och avbrutna hälsoprogram har gjort att decennier av framsteg i kampen mot undernäring har omintetgjorts.
I Jemen har antalet akut undernärda barn ökat med tio procent.
Coronapandemin har gjort det ännu svårare att nå fram med hjälp:
Restriktioner och nedstängningar har försvårat det humanitära arbetet för de människor som är i allra störst behov av hjälp.
I exempelvis Syrien är nu tio miljoner människor i behov av vatten, sanitet och hygieninsatser.
Rutinvaccinationer har störts i mer än 60 länder vilket innebär att vi riskerar nya utbrott av mässling och polio.
Klimatförändringarna hotar vår gemensamma framtid:
Klimatrelaterade naturkatastrofer som torka och översvämningar har tredubblats under de senaste 30 åren.
Katastroferna slår mot de mest sårbara barnen och deras familjer, och orsakar brist på mat och vatten och tvingar bort människor från sina hem.
I östra Asien drabbades Mekongområdet av fyra stormar inom loppet av en månad. I Vietnam har 2,5 miljoner barn drabbats av tyfoner, översvämningar och jordskred.
Vad gör UNICEF?
Under 2021 planerar UNICEF bland annat följande insatser:
Behandla 6,3 miljoner svårt undernärda barn.
Vaccinera 27,4 miljoner barn mot mässling.
Ge 45 miljoner människor tillgång till rent vatten för att kunna dricka, laga mat och tvätta sig.
Nå 19,2 miljoner barn och vårdnadshavare med psykosocialt stöd.
Ge 93,3 miljoner barn tillgång till utbildning.
Se till att 9,6 miljoner hushåll får kontantbidrag.
Avgörande roll i kampen mot covid-19
UNICEF är världens största upphandlare och distributör av vaccin och vi har utsetts att sköta arbetet med att upphandla och nå ut med de nya vaccinen. Det här kommer att bli den snabbaste och största upphandlingen och insatsen för distribution som någonsin gjorts.
Vi arbetar nu också hårt med att köpa in sprutor, kylboxar och annan utrustning som kommer att behövas ute på sjukhus och vårdcentraler där vaccinet ska ges. Innan året är slut kommer vi att ha 520 miljoner sprutor redo, och målet är totalt en miljard under 2021.
Vi förbereder också utbildning för hälsoarbetare och informationskampanjer för allmänheten, med målet att stärka förtroendet för sjukvården och de nya vaccinerna.
Samarbete är vägen framåt för att skydda barn i katastrofer
UNICEF arbetar hårt för att se till att coronapandemin inte blir en bestående kris för barn, och för att skydda barn i alla katastrofer världen över. Samhällen och länder måste samarbeta över gränserna för att bygga upp en bättre framtid för barnen.
Vi behöver din hjälp. Ge en gåva till vårt katastrofarbete idag och var med och rädda barns liv:
Relaterade artiklar
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.
På en vecka har fler än 80 barn dödats i Libanon och omkring 300 000 har tvingats på flykt. UNICEF är på plats och levererar rent vatten, mediciner, varma filtar och andra förnödenheter till familjer i nöd.