uni358234-scaled.jpg

Barn riskerar undernäring på

grund av missade skolmåltider

Sedan skolor stängt på grund av coronapandemin har mer än 39 miljarder skolluncher gått om intet världen över. Det betyder att miljontals barn förlorat sitt enda näringsrika mål mat om dagen, säger UNICEF och FN:s livsmedelsprogram (WFP) i ny rapport.

Skribent |

Publicerad |

2021 01 28

Uppdaterad |

2021 01 28

Miljontals barn riskerar undernäring på grund av missade skolmåltider

Rapporten COVID-19: Missing More Than a Classroom visar att mer än 370 miljoner barn världen över har missat i genomsnitt 40 procent av sina skolluncher – för många en livsviktig källa till näring – sedan skolor stängt på grund av covid-19.

– Trots tydliga bevis på att skolor inte är någon huvudsaklig plats för smittspridning av covid-19, har miljontals barn tvingats se sina skolor stänga världen över. Barn som är helt beroende av skolan för att få mat förlorar inte enbart sin utbildning, utan även en viktig källa till näring, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef. Samtidigt som vi väntar på att vaccin mot covid-19 ska nå fram, måste vi prioritera att öppna skolorna igen och se till att det kan ske på ett så säkert sätt som möjligt.

Under pandemin har tillgången till olika typer av näringsprogram, så som skolmåltider och behandlingsprogram mot undernäring, minskat med 30 procent i låg- och medelinkomstländer. I vissa länder, under total nedstängning, har alla program för mat i skolorna ställts in.

Att gå miste om näringsrika skolmåltider hotar miljontals utsatta barns framtid. För många är skolmaten den enda mat de får på hela dagen.

David Beasley, verkställande direktör för WFP, FN:s livsmedelsprogram

Det uppskattas att 24 miljoner barn nu riskerar att hoppa av skolan på grund av pandemin, något som skulle innebära ett stort bakslag för de framsteg som gjorts de senaste årtiondena för att få fler barn att gå i skolan. Genom att mat erbjuds i skolan kan många av de mest utsatta barnen uppmuntras att komma tillbaka till skolbänken.

Särskilt för flickor, och barn från de mest utsatta och marginaliserade områdena, är skolmaten en stark drivkraft för att återvända till skolan när restriktioner lyfts. Ju längre barn står utanför skolan desto större är risken att de aldrig återvänder, för flickor ökar risken för bland annat tidiga äktenskap.

UNICEF och WFP uppmanar nu regeringar världen över att prioritera skolorna, öppna dem igen på ett säkert sätt (genom att bland annat se till att det finns rent vatten och tvål), och se till att barn får den näringsrika skolmat som de behöver.

Coronapandemins konsekvenser har drabbat barn världen över skoningslöst. Du kan hjälpa till, ge en gåva idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.