Undernäring

Undernäring har många olika skepnader och ett barn kan drabbas på flera sätt samtidigt. Många av de barn som riskerar att dö av undernäring visar inte några yttre tecken på näringsbrist. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framför allt hjärnan.

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.

img-3046-emelie-redigering-scaled.jpg

Claes Malmberg är nyligen hemkommen från en resa till Malawi i södra Afrika. Under resan besökte Claes ett barnsjukhus där UNICEF ser till att barn som lider av svår undernäring får livräddande behandling.

un0339434.jpg
Afghanistan

I skuggan av konflikten i Afghanistan kämpar mammor för att ge sina barn den näring de behöver. Trots det ökar antalet undernärda barn varje månad. UNICEF arbetar hårt för att ge svårt undernärda barn den behandling de behöver – var de än befinner sig.

un0515247.jpg
Barnadödlighet

Världen misslyckas med att ge barn tillräcklig och näringsrik mat när de behöver det som mest: de två första åren i livet. Ingen förbättring för barns undernäring har skett det senaste årtiondet och situationen riskerar att bli värre under covid-19, visar UNICEFs nya näringsrapport.

un0412581.jpg
Etiopien

Situationen i Etiopien är akut. I regionen Tigray, där våld utbröt i november förra året, riskerar nu över 350000 människor svält. 140000 är barn. För att liv ska kunna räddas måste akuta insatser göras nu.

un0469096.jpg
Haiti

Antalet barn som lider av svår akut undernäring på Haiti riskerar att öka kraftigt under året. Samtidigt är bristen på resurser enorm och UNICEF vädjar nu om mer pengar för att kunna rädda barns liv, innan det är för sent.

uni358234-scaled.jpg
Coronaviruset

Sedan skolor stängt på grund av coronapandemin har mer än 39 miljarder skolluncher gått om intet världen över. Det betyder att miljontals barn förlorat sitt enda näringsrika mål mat om dagen, säger UNICEF och FN:s livsmedelsprogram (WFP) i ny rapport.

uni366577.jpg
Jemen

Nya analyser visar att delar av Jemen nu är på gränsen till en svältkatastrof, med nivåer av matbrist som inte setts på två år. Redan första halvåret 2021 riskerar antalet drabbade att nästan tredubblas. Svält kan fortfarande undvikas, men för varje dag som går minskar möjligheterna och fler barn riskerar att dö. Tiden att agera är nu, och du kan hjälpa barnen.

Jemen-Mån-liggande.jpg
Jemen

Miljontals barns liv står på spel när Jemen närmar sig vad FN:s generalsekreterare beskrivit som den potentiellt värsta svältkatastrofen på flera årtionden. UNICEF finns på plats och arbetar dygnet runt för att ge barnen i Jemen den hjälp de behöver. Men situationen är desperat.

uni313428.jpg
Jemen

Allt fler barn under fem år är nu akut undernärda i Jemen. På vissa platser är antalet det högsta som någonsin registrerats – över en halv miljon fall i södra delen av landet, varnar UNICEF och andra FN-organisationer. Läget är mer än akut, och omvärlden måste agera nu om vi ska hinna rädda barns liv.

uni338366.jpg
Jemen

Mitt under coronapandemin riskerar miljontals barn i Jemen att hamna på gränsen till svält. Det visar en ny rapport från UNICEF. Hjälparbetet är extremt underfinansierat och många insatser kommer snart att behöva avslutas om inte mer pengar kommer in, något som innebär fruktansvärda konsekvenser för barnen.

un0345155.jpg
Barnadödlighet

Idag lider ett alarmerande högt antal barn i världen av undernäring eller övervikt. I en ny rapport visar UNICEF på undernäringens komplexitet – det gäller inte enbart att ge barn tillräckligt med mat, utan framför allt att ge dem mat som är näringsrik nog.

loreen_bild1_lagre-880x571.jpg

I början av april reste artisten Loreen till Sierra Leone i Västafrika tillsammans med UNICEF. Där fick hon träffa Isha, ett år, som är svårt akut undernärd. Trots stora investeringar i hälsa och sjukvård så fortsätter landet att ha bland de sämsta siffrorna i världen när det kommer till barns överlevnad.

jacob-mattband-19795_180214liberiay66a0516_unicef_schermbrucker-880x587.jpg
Barnadödlighet

Undernäring ligger bakom hälften av alla dödsfall bland barn under fem år. Här berättar vi mer om vad undernäring faktiskt är och vilka konsekvenser det får för den som drabbas.

UN0248777-900x600.jpg
Centralafrikanska republiken

Treårige Pierre bor tillsammans med sin pappa Prosper i Bangui. Han förlorade sin mamma strax efter födseln och kvar blev pojken med sin pappa och syster. Men Pierre blev svårt undernärd och behövde få vård. Idag är Pierre en frisk och glad pojke igen, se den fantastiska förvandlingen och bli glad.

UN017036-575x380.jpg
Barnadödlighet

Undernäring är en bidragande orsak till hälften av alla dödsfall bland barn under fem år, världen över. Det är ett komplext problem som behöver bekämpas på många olika fronter samtidigt. Idag delar vi några goda exempel på hur UNICEF arbetar för att stoppa den här tysta katastrofen.

UNI185257-575x383.jpg
Barnadödlighet

När man hör talas om att barn lider av undernäring är det lätt att tänka att det bara handlar om brist på mat. Men undernäring är mer komplext än så. Oftast syns det faktiskt inte ens utanpå när någon är undernärd. Samtidigt ligger undernäring bakom hälften av alla dödsfall bland barn under fem år, världen över. Vad beror det på? UNICEF förklarar och reder ut begreppen.

UN073297-575x485.jpg
Demokratiska republiken Kongo

Minst 400 000 barn under fem år lider av svår undernäring i Kasai-regionen i Demokratiska republiken Kongo, ofta kallat Kongo-Kinshasa. Barnen riskerar att dö om de inte snart får hjälp, varnar UNICEF. Den svåra situationen har till stor del orsakats av våldet i området.

UN0143440-575x383.jpg
Jemen

I Jemen pågår just nu den värsta humanitära krisen i världen. Nära sju miljoner människor vet inte var deras nästa mål mat ska komma ifrån, och hundratusentals barn riskerar att dö av undernäring. Blockaden av alla hamnar och flygplatser förvärrar nu läget och FN varnar för en svältkatastrof.

UN047612_sydsudan-undernäring-575x383.jpg
Sydsudan

Den här tiden på året är det skördesäsong i Sydsudan. Men trots det kommer många barn fortsatt gå utan mat. Konflikten och extremt hög inflation är två anledningar, visar nya siffror från UNICEF och andra FN-organ.

UN043792-575x383.jpg
Nordkorea

Idag delar vi med oss av en god nyhet. Fyraåriga Min Song Ju har, tack vare UNICEF, fått behandling mot svår undernäring.

UN068645-575x383.jpg
Svält

Tidigare i år deklarerade FN svält i delar av Sydsudan. Tack vare enorma insatser från organisationer som UNICEF och WFP har nivån i Sydsudan nu sänkts. Men läget är fortfarande mycket allvarligt. Även Somalia, Nigeria och Jemen lider av en allvarlig hungerkris. Men vad betyder svält egentligen? Och hur kan det fortfarande hända år 2017? Vi reder ut begreppen.