Jemen-Mån-liggande.jpg

Black Week: En nattsvart vecka

när svält hotar barnen i Jemen

Miljontals barns liv står på spel när Jemen närmar sig vad FN:s generalsekreterare beskrivit som den potentiellt värsta svältkatastrofen på flera årtionden. UNICEF finns på plats och arbetar dygnet runt för att ge barnen i Jemen den hjälp de behöver. Men situationen är desperat.

Skribent |

Publicerad |

2020 11 23

Uppdaterad |

2020 11 23

Black Week: En nattsvart vecka när svält hotar barnen i Jemen

Jemen-Mån-liggande.jpg
En pojke undersöks för undernäring i Sa'ada, Jemen.Foto: © UNICEF/Al-Zikri

Samtidigt som kommersiella aktörer världen över just nu kraftsamlar för att få oss att handla så mycket som möjligt, under Black Week med finalen Black Friday på fredag, rasar krisen i Jemen. Varningstecknen att landet är på väg mot svält har funnits där länge:

  • Mer än 12 miljoner barn behöver akut humanitär hjälp.

  • Akut undernäring bland barn har nått rekordhöga nivåer under året.

  • Nära 325 000 barn under fem år kämpar för sitt liv mot svår akut undernäring.

  • Mer än fem miljoner barn riskerar att drabbas av kolera och svåra diarréer.

Som om det inte var nog har coronapandemin förvandlat en djup kris till en fullständig katastrof. Dödligheten bland de bekräftade fallen av covid-19 i Jemen är 29 procent – betydligt högre än det globala genomsnittet.

Nästan var tredje person som bekräftats vara smittad av coronaviruset i Jemen dör. Ett tydligt och fruktansvärt bevis på hur utsatt landets befolkning är.

Utbredd fattigdom, årtionden av brist på utveckling och över fem år av hänsynslöst våld, utsätter barnen och deras familjer för en dödlig kombination av våld och sjukdomar. Ekonomin är i spillror och vårdsystemet har varit på gränsen till kollaps under flera års tid. 

Handla för barnen på Black Friday – rädda liv

Förra året handlade vi i Sverige i genomsnitt för drygt 1 800 kr på Black Friday. En summa som i jämförelse kan rädda många barns liv, i Jemen och på andra platser där barn just nu drabbas hårt av coronapandemins effekter. Vår deal den här veckan är samma som vi alltid har – du kan rädda barns liv:

Vad gör UNICEF?

UNICEF har funnits på plats i Jemen i årtionden. De senaste åren har vi utökat vår närvaro för att trappa upp den humanitära hjälpen och nå fram till de miljontals barn som behöver livräddande hjälp och skydd. Hittills i år har vi och våra partners bland annat gjort följande:

  • 4,2 miljoner människor har fått tillgång till rent vatten för att kunna dricka, tvätta sig och laga mat.

  • Över 150 000 barn under fem år har fått behandling mot svår akut undernäring.

  • Cirka 1,2 miljoner barn under fem år har fått vaccin mot polio, och över 400 000 barn under ett år har fått vaccin mot mässling.

  • Drygt 300 000 barn och vårdnadshavare har fått psykosocialt stöd.

  • Vi kämpar för att stoppa spridningen av covid-19 genom att leverera skyddsutrustning och hygienprodukter, samt nå ut med livsviktig information om hur man kan skydda sig.

Men krisen i Jemen är en tidvattenvåg som bara kan bekämpas om vi är många som gör det tillsammans och på alla fronter samtidigt. Behovet av mer resurser är stort, kriget måste få ett slut och världen måste gemensamt ta ett krafttag för att rädda liv i Jemen – innan det är för sent.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.