jacob-mattband-19795_180214liberiay66a0516_unicef_schermbrucker-880x587.jpg

Visste du att undernäring

oftast inte syns utanpå?

Undernäring ligger bakom hälften av alla dödsfall bland barn under fem år. Här berättar vi mer om vad undernäring faktiskt är och vilka konsekvenser det får för den som drabbas.

Skribent |

Publicerad |

2019 04 15

Uppdaterad |

2019 04 15

Visste du att undernäring oftast inte syns utanpå?

Undernäring är komplext och beror på många olika orsaker. Flera barn som drabbats visar inte några yttre tecken. De livshotande skadorna påverkar istället insidan av kroppen – framförallt hjärnan.

Undernäring är en kombination av olika faktorer, så som:

  • Brist på protein, energi och olika näringsämnen i kosten.

  • Återkommande sjukdomar och infektioner, framför allt diarré.

  • Bristande omvårdnad och dålig kunskap om vilken mat barn bör få.

  • Otillräckliga vårdsystem och brist på rent vatten och sanitet.

jacob-mattband-19795_180214liberiay66a0516_unicef_schermbrucker-880x587.jpg
Jacob 2 år, får sin överarm mätt av hälsoarbetare i Liberia. Han har återhämtat sig från sin undernäring och måttbandet visar nu grönt. När måttbandet visar rött betyder det att läget är akut. Foto: ©Unicef/SchermbruckerFoto: ©Unicef/Schermbrucker

De första åren är avgörande
Visste du att om ett barn drabbas av undernäring under sina tre första år kan skadorna finnas kvar i hjärnan under resten av livet? Dessutom påverkas immunförsvaret, vilket minskar motståndskraften mot de flesta infektionssjukdomar, som till exempel diarré, luftvägsinfektioner, mässling och malaria. Det innebär att vanliga sjukdomar snabbt kan bli dödliga för ett undernärt barn.

Tre påsar nötkräm om dagen
Att medicinsk behandling sätts in i rätt tid kan vara livsavgörande. Tre påsar näringsrik nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn. Krämen innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler och är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Den är förpackad i små portionspåsar som barnet själv kan äta ur och räddar tusentals barns liv varje dag.

jacob-19575_180212liberiay66a6622_unicef_schermbrucker-880x587.jpg
Efter att ha fått vård och näring från UNICEF orkar Jacob både skratta och spela boll igen. Foto: ©Unicef/SchermbruckerFoto: ©Unicef/Schermbrucker

Vad gör UNICEF?

  • UNICEF samarbetar med regeringar och lokala organisationer för att ta ett helhetsgrepp på problemet med undernäring. Vi arbetar med människor på alla nivåer i riskzonerna, för att hitta långsiktiga lösningar på de underliggande problem som ger återkommande matkriser, och för att katastrofhjälpen ska bli ännu mer effektiv. UNICEF arbetar för att regeringar ska stödja lokala initiativ som fokuserar på barns överlevnad och utveckling. Vi stödjer människor på bynivå så att de själva ska kunna agera mot undernäringen.

  • UNICEF är med och bygger upp system för att undernärda barn ska upptäckas och få hjälp i tid. Detta kan exempelvis göras genom att utbilda lokala hälsoarbetare som regelbundet kollar vikt och längd på de barn som bor i samhället. De kan sedan sprida information om vilka näringsämnen barnen behöver och hur denna mat kan odlas lokalt.

  • I områden som har stora problem med torka och matbrist startar UNICEF medicinska näringscenter där akut undernärda barn får behandling och näringstillskott.

  • UNICEF är med och stärker utbyggnaden av grundläggande barnhälsovård som förebygger och behandlar barnsjukdomar.

  • UNICEF levererar livsviktiga näringstillskott samt mineraler och vitaminer som till exempel jod, järn, A-vitamin och folsyra. Nya typer av näringslösningar har inneburit viktiga framsteg i kampen mot undernäring.

  • Att förbättra mödrars hälsa är viktigt för att barnen ska bli friskare. I utsatta områden och länder fokuserar UNICEF på att se till att mammor får tillräckligt med näring, vård och vila under graviditet och amning.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.