Flicka i Filippinerna håller i en svart tavla med siffror på

Skolan som

lindrar trauma

När krig och katastrofer gör livet kaotiskt kan skolan hjälpa till att skapa stabilitet och trygghet i barns liv och skydda dem mot våld och exploatering. Därför är det viktigt att få igång skolundervisningen så snabbt som möjligt i krissituationer.

Skribent |

Publicerad |

2017 06 02

Uppdaterad |

2020 11 20

Skolan är bästa medicinen

I UNICEFs school-in-a-box finns allt som behövs för att hålla skollektioner, till exempel under ett träd eller i ett tält.

Den stora plåtlådan rymmer material som räcker till en lärare och upp till 40 barn. Förutom pennor, suddgummin, kritor, saxar, skrivböcker, med mera, rymmer lådan också en burk specialfärg som förvandlar insidan på locket till en svart tavla att skriva på. Det finns även en lättare version av school-in-a-box som är gjord av kartong. School-in-a-box ger barn möjlighet att vara just barn och att fortsätta lära, mitt i en kaotisk tillvaro. Det kan vara den bästa medicinen för barn som varit med om hemska upplevelser.

Här kan du köpa en school-in-a-box, som skickas till de barn som behöver det mest, i katastrofområden över hela världen.

school in a box
School-in-a-box innehåller allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn. Foto: © UNICEF/Bergström
Pojke i skola
När krig och katastrofer gör livet kaotiskt kan skolan hjälpa till att skapa stabilitet och trygghet i barns liv och skydda dem mot våld och exploatering. Därför är det viktigt att få igång skolundervisningen så snabbt som möjligt i krissituationer. Foto: © UNICEF

Kopiera länk
Vad säger barnkonventionen?
  1. 2.Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  2. 28.Barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla.
  3. 29.Skolan ska hjälpa barnet att utvecklas och lära barnet om mänskliga rättigheter.
  4. 36.Varje stat ska skydda barn från alla andra former av utnyttjande som kan skada barnet.