uni178344.jpg

Vaccin mot ebola säkrat

för framtida utbrott

Goda nyheter! UNICEF, Världshälsoorganisationen (WHO), Röda Korset och Läkare Utan Gränser har nu etablerat ett globalt lager för vaccin mot ebola, för att kunna agera snabbt och begränsa nya utbrott.

Skribent |

Publicerad |

2021 01 15

Uppdaterad |

2021 01 15

Vaccin mot ebola säkrat för framtida utbrott

Vaccinet har godkänts av WHO som säkert och effektivt. Tack vare vaccinlagret kommer vi att kunna begränsa framtida utbrott av ebola, genom att snabbt leverera vaccin till länder och befolkningar som löper risk att smittas. 

Vaccinet ges i en dos genom injektion och skyddar mot ebolavirus av arten Zaire, som är den typ som främst är känd för att orsaka utbrott. Lagret har satts upp med finansiellt stöd av GAVI, den globala vaccinalliansen.

Covid-19-pandemin har påmint oss om hur viktigt vaccin är för att kunna rädda liv från dödliga virus. Ebolavaccinet har gjort det möjligt att förebygga en av de mest fruktade sjukdomarna på jorden.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO

– Det här lagret är ett fantastiskt exempel på solidaritet, vetenskap och samarbete mellan internationella organisationer och den privata sektorn – för att rädda liv, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO.

Förberedelser är nyckeln för att stoppa utbrott

Lagret med vaccin mot ebola finns i Schweiz och sköts av UNICEF. När ett land efterfrågar vaccin mot ebola, och beslut fattas om leverans, kommer vaccinet att göras redo för att transporteras på ett säkert sätt enligt kylkedjan, ända fram till att det ska ges. Målsättningen är att leverera vaccin från lagret till länderna inom sju dagar.

– Vi är stolta över att vara en del av detta unika arbete, för att snabbt få potentiella ebolautbrott under kontroll, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef. Vi vet att förberedelser är nyckeln när det gäller att kontrollera sjukdomsutbrott. Lagret är en enorm framgång som kommer göra det möjligt för oss att leverera vaccin till dem som behöver det allra mest så snabbt som möjligt.

Ebola-health-workers-get-ready-to-attend-to-suspected-Ebola-patients-DRC.jpg
Hälsoarbetare gör sig redo för att undersöka patienter som misstänks ha drabbats av ebola i Kongo-Kinshasa, 2018.Foto: © UNICEF

Ska skydda de allra mest utsatta

Eftersom utbrott av ebola är förhållandevis sällsynta och oförutsägbara finns ingen naturlig marknad för ebolavaccin. Därför säkras vaccinet endast genom lagret och finns i begränsad mängd. Ebolavaccinet kommer i första hand användas för att begränsa utbrott och skydda dem som löper allra störst risk att smittas – så som vårdpersonal och människor som arbetar i frontlinjen för att stoppa utbrottet.

Det säkrade lagret av vaccin mot ebola är en fantastisk milstolpe i arbetet mot en fruktansvärd sjukdom. Tack vare möjligheten att nu begränsa utbrott kommer fler barn och familjer att skyddas i några av världens mest utsatta länder. 

Fakta om ebola

  • Ebola är en mycket ovanlig sjukdom. Viruset finns naturligt i regnskogsområden i Afrika, söder om Sahara. Människor smittas i kontakt med infekterade vilda djur. Sjukdomen är allvarlig och ungefär hälften av de som drabbas får blödningar som kan vara livshotande. Andra symtom är bland annat hög feber, muskel- och huvudvärk, halsont, diarréer och kräkningar. Källa: 1177.se.

  • Det stora ebolautbrottet i Västafrika 2014-2016 ledde till att över 28 600 människor i Guinea, Liberia och Sierra Leone bekräftades vara smittade. Omkring 4 700 av dem var barn. Över 11 300 människor dog, varav omkring 3 500 barn. Nära 23 000 barn förlorade en eller båda sina föräldrar.

  • 2018 bröt ebola också ut i Kongo-Kinshasa.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.