Katastrofinsatser
Vi är alltid redo när en katastrof slår till. UNICEFs uppgift är att se till att barnen prioriteras och vi spelar alltid en viktig roll när det gäller att koordinera och leda katastrofinsatserna.
Den 12 januari är det två år sedan den kraftiga jordbävningen drabbade Haiti och ödelade huvudstaden Port-au-Prince. Avgörande framsteg har gjorts för att bygga upp samhället och lägga grunden för en ljusare framtid för barnen, men stora utmaningar återstår för att få landet på fötter. Det visar en ny rapport från UNICEF.
Den tropiska stormen Washi i södra Filippinerna har orsakat stora översvämningar. Hundratals har dött och ännu fler saknas och har blivit hemlösa. Som i alla katastrofer drabbas alltid barnen värst. UNICEF ser till att barnen prioriteras och att deras rättigheter tillgodoses.
Igår eftermiddag fick UNICEFs katastroflager i Köpenhamn celebert besök då prins William och prinsessan Catherine tillsammans med det danska kronprinsparet kom för att packa förnödenheter till barnen på Afrikas horn.
UNICEF är på plats och hjälper barn och familjer som drabbats av översvämningar till följd av tyfonen Nalgae som drog fram över Filippinerna för en dryg vecka sedan. Vatten- och hygienpaket har delats ut och ett intensivt arbete med att förhindra smittspridning har inletts.
Katastrofhjälpen till de översvämningsdrabbade i Pakistan har ytterligare trappats upp. UNICEF är på plats och leder arbetet med att förse de mest drabbade med rent vatten, sanitet, hälsovård, skydd och näring.
Nya häftiga regn och fortsatta översvämningar förvärrar katastrofen i Pakistan där hjälparbetet nu trappas upp. UNICEF delar dagligen ut livsviktiga förnödenheter till barn och familjer i de drabbade områdena. Bland annat hundratusentals liter rent vatten
Översvämningarna i södra Pakistan drabbar nu 2,5 miljoner barn, samtidigt som många av dem fortfarande behöver hjälp efter förra årets översvämningskatastrof. De måste snabbt få mer hjälp innan läget blir värre.
För ett år sedan började den värsta översvämningen i Pakistans historia. När det var som värst var en femtedel av landytan översvämmad. Den humanitära krisen blev svår, omfattande och långvarig. Men många har tack vare UNICEF fått hjälp under året. I en nysläppt rapport sammanfattas insatserna och hjälpbehoven som återstår.
Länderna på Afrikas horn upplever den värsta torkan på 60 år. I ett samarbete med UNICEF, Rädda Barnen och Röda Korset startar TV4-Gruppen den 23 juli insamlingen Hopp för Afrikas horn för att ge stöd till framför allt barnen i regionen.
Förra veckan landade UNICEFs sändning med katastrofhjälp i flyktinglägret i Baidoa, södra Somalia. Lasten innehöll fem ton med näringstillskott och mediciner till svårt undernärda barn, samt utrustning för att kunna rena vatten. Fler leveranser är på väg. Förnödenheterna behövs för att kunna rädda livet på barn som drabbats av torkan
UNICEF ökar nu sin närvaro i Libyen för att fler barn ska få ta del av hjälpinsatserna. Särskilt svår är situationen för civilbefolkningen i städerna Misrata och Ajdabyia, vilka drabbats hårt av den senaste tidens våldsamheter.
För första gången på flera veckor har UNICEF lyckats nå Elfenbenskustens huvudstad Abidjan med livsviktiga förnödenheter. Hjälpsändningen innehåller bland annat medicin, näringstillskott, tvål och lakan. Och ytterligare 32 ton katastrofhjälp är på väg.
Situationen i Libyen är fortfarande mycket allvarlig och befolkningen lever i stor otrygghet. Som vanligt i katastrofer är det barnen som drabbas värst. Drygt 430 000 människor har flytt till grannländerna och antalet kvinnor och barn som befinner sig vid gränsområdena mot både Tunisien och Egypten ökar.
Kvinnor och barn hotas nu av en omfattande katastrof när våldsamheterna i Elfenbenskusten eskalerar. Rättsväsendet har kollapsat och brutala strider pågår i västra och södra delen av landet samt i staden Abidjan. Trots det osäkra läget finns UNICEF på plats och kämpar för att förse de drabbade med akut katastrofhjälp.
Den kraftiga jordbävningen och den efterföljande tsunamin har orsakat fruktansvärd förödelse i Japans nordöstra kustområden. Flera hundra tusen människor har evakuerats från sina hem och många av dem är barn. Men det finns inget som tyder på att flodvågen skapat några allvarligare skador i övriga Stilla havsområdet.
I morse drabbades Japans nordöstra kust av en av de kraftigaste jordbävningarna i landets historia. Skalvet uppmätte 8,9 och följdes av en enorm tsunamivåg som orsakade stor förödelse i området. Vågen hotar hela Stilla havsområdet och förväntas nå ända fram till Nord- och Sydamerika.
2010 var ett hårt år för världens barn. Översvämningarna i Pakistan och jordbävningen i Haiti krävde de enskilt största insatserna under året. Behovet av hjälp växer, men världen är inte tillräckligt uppmärksam på alla de kriser som drabbar barn i många länder. Detta konstateras i UNICEFs årliga rapport om arbetet i världens katastrofer – Humanitarian Action for Children Report 2011 (HAC) som presenteras idag.
UNICEF sänder katastrofhjälp till Egypten, Tunisien och Libyen. Behoven är mycket stora och mer pengar behövs snabbt. UNICEF öppnar därför en särskild insamling för att kunna bistå barnen i området när flyktingströmmarna ökar – hjälp till du med.
20 miljoner människor drabbades och 2 miljoner hus förstördes. Över ett halvår har gått sedan den apokalyptiska översvämningen i Pakistan började. Många har fått hjälp tack vare UNICEF. I en nysläppt rapport sammanfattas insatserna och hjälpbehoven som återstår.
De senaste veckornas monsunregn har slagit oerhört hårt mot befolkningen i Sri Lanka. Regeringen, FN och internationella hjälporganisationer ber nu gemensamt om nära 340 miljoner kronor för att kunna bistå med humanitär hjälp till över en miljon människor under det närmsta halvåret.
De värsta monsunregnen på över 50 år har tvingat över 300 000 människor att lämna sina hem. Hittills rapporteras 23 människor ha dött på grund av översvämningen och 36 ha blivit skadade. UNICEFs första hjälpsändning kom fram igår.
Den 12 januari 2010 drabbades Haiti av den största katastrofen i landets historia. Över 222 000 människor dog, ännu fler skadades och huvudstaden Port-au-Prince totalförstördes. Ett år efter katastrofen släpper UNICEF en rapport om läget på Haiti. Rapporten visar att det är en lång väg kvar till återhämtning efter den akuta och strukturella kris som landet har hamnat i.