Default hero image

TV4 startar insamlingen Hopp

för Afrikas horn

Länderna på Afrikas horn upplever den värsta torkan på 60 år. I ett samarbete med UNICEF, Rädda Barnen och Röda Korset startar TV4-Gruppen den 23 juli insamlingen Hopp för Afrikas horn för att ge stöd till framför allt barnen i regionen.

Skribent |

Publicerad |

2011 07 22

Uppdaterad |

2011 07 22

TV4 startar insamlingen Hopp för Afrikas horn

Flyktinglägren i Östafrika fylls med människor som övergivit sina hem och jordbruk på grund av den torka som nu råder på Afrikas horn. Torkan omfattar Somalia, Kenya, Djibouti och Etiopien. I lägren kring staden Dadaab, i Kenya, bor just nu 400 000 människor som övergett sina jordbruk och hem i flykt från torkan. De är byggda för att ta emot 90 000 personer och antalet flyktingar växer dag för dag.

- Rädda Barnen, Röda Korset och UNICEF finns på plats och hjälper redan idag människor som drabbats av den extrema torkan på Afrikas horn. Det går att med relativt enkla medel rädda liv men det behövs mycket mer pengar. Med TV4-Gruppens hjälp hoppas vi engagera svenska folket, i dagens värld borde inga barn behöva dö av svält, säger Per Westberg, vice generalsekreterare UNICEF Sverige.

Brett samarbete ska uppmärksamma katastrofen

Nyhetsmorgon kommer att vara navet i kampanjen och med start lördag den 23 juli och under en vecka framåt tar programmet upp katastrofen med gäster i studion. De första gästerna är UNICEF-ambassadören Mark Levengood, svenska Röda Korsets regionala representant i Östafrika, Staffan Wiking och Rädda Barnens generalsekreterare Elisabet Dahlin. De kommer att prata om katastrofen och berätta om arbetet som redan görs på plats.

TV4:s aktualitetsavdelning skickar även ned ett nyhetsteam för sända reportage från området. 

- Det är en självklarhet för oss att ställa upp och göra allt vi kan för att hjälpa organisationerna att få in så mycket pengar som möjligt. Vi vill hjälpa till med att informera och berätta om katastrofen så att så många som möjligt kan vara med och bidra, säger Elisabet Heimbürger, varumärkes- och CSR-chef på TV4-Gruppen.

Hopp för Afrikas horn kommer även att synas med trailer i flera av TV4:s kanaler, på tv4.se och i programpresentationen. Kampanjen startar den 23 juli i Nyhetsmorgon.

Presskontakter:
TV4-Gruppen, Martin Nersing , pressinformatör, 08-459 4361, martin.nersing@tv4.se
UNICEF, Per Westberg , vice generalsekreterare, 08-692 25 05, pwestberg@unicef.se
Röda Korset, Maude Fröberg , pressekreterare, 070-358 48 28, maude.froberg@redcross.se
Rädda Barnen, Malin Thiel , chef för Insamling privat, 08-698 9006, malin.thiel@rb.se

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Syskonpar - Syrien 2023 - cropped
Jordbävning

Ett år har gått sedan två förödande jordbävningar och många efterskalv drabbade sydöstra Turkiet och Syrien. Sedan dess har vi jobbat med att nå så många som möjligt i området. Men nu kommer vintern och behovet av hjälp är fortsatt enormt.