Default hero image

Nya häftiga regn och fortsatta översvämningar förvärrar katastrofen i Pakistan där hjälparbetet nu trappas upp. UNICEF delar dagligen ut livsviktiga förnödenheter till barn och familjer i de drabbade områdena. Bland annat hundratusentals liter rent vatten

Skribent |

Publicerad |

2011 09 15

Uppdaterad |

2011 09 15

Livsviktig hjälp når barn som drabbas av översvämningar Pakistan

5,4 miljoner människor är nu drabbade av vattenmassorna och av dem är 2,7 miljoner barn. I provinsen Singh har fler än 300 000 människor tvingats fly från sina hem. Många bor nu utspridda i tillfälliga tält längs vägkanterna, i skolor och i andra offentliga byggnader nära sina hem. De kommer inte att kunna återvända på länge.

Barnen hotas av sjukdomar och epidemier

De största behoven just nu är rent vatten, toaletter, hälsovård och näringstillskott. De barn som bor i flyktingläger är allra mest sårbara och hotas nu av sjukdomar som diarré och mässling. Många av barnen drabbas för andra gången av översvämningar.

– UNICEF är redan på plats och hjälper barnen med rent vatten och vaccinationer, men vi måste öka insatserna och göra mycket mer – och göra det snabbt – med alla tänkbara medel, säger UNICEFs chef i Pakistan, Dan Rohrmann.

Barn i fattiga och utsatta familjer hör till dem som drabbats värst av översvämningarna i södra Pakistan och de behöver omedelbar hjälp. Tillgången till samhällsservice är minimal, men förnödenheter är på väg in.

UNICEF levererar rent vatten

UNICEF levererar dagligen cirka 200 000 liter vatten till cirka 40 000 människor. Under de närmaste dagarna kommer ytterligare 40 tankbilar att sättas in. Det innebär väldigt många fler kommer att få rent dricksvatten så att spridningen av vattenburna sjukdomar kan förhindras. UNICEF har också distribuerat 50 000 vattenreningstabletter.

100 000 barn har vaccinerats

UNICEF har redan delat ut 60 000 antiinsektsbehandlade myggnät som skyddar mot malaria och den här veckan leverar ytterligare 80 000 nät. Mobila hälsoteam har vaccinerat 100 000 barn mot mässling och polio och samtidigt har UNICEF skickat i väg mediciner som räcker till 500 000 människor, plus 977 paket med utrustning för nyfödda.

– UNICEF ökar nu katastrofintserna i området och kommer att arbeta tillsammans med regeringen och andra partners för att se till att hjälpen når de allra mest sårbara och värst drabbade barnen, säger Dan Rohrmann.

Hjälp oss sprida nyheten om Pakistan genom att dela på facebook och twitter.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.