2013-11-17-kent-575x431.jpg

Hjälpen når fram till

barn i Filippinerna

UNICEF förser nu dagligen över 200 000 drabbade i Leyte med rent vatten. I takt med att vägar, hamnar och flygplatser röjs och logistiken fungerar bättre distribueras nu alla de ton förnödenheter och hjälputrustning som flugits in. Men behoven är fortfarande enorma.

Skribent |

Publicerad |

2013 11 18

Uppdaterad |

2013 11 18

Hjälpen når fram till barn i Filippinerna

En av de 30 000 vattenposter som UNICEF hjälpt till att tillhandahålla i Tacloban. Foto: © UNICEF

Under helgen har UNICEF lyckats få fram ännu mer vatten- och hygienutrustning till Tacloban och andra drabbade områden. I samarbete med den filippinska militären och USAID har UNICEF också fått fram generatorer och bensin för att få igång ett vattenreningsverk. Det förser nu över 200 000 människor i Tacloban och sex omkringliggande distrikt med rent dricksvatten. Nu fungerar 30 000 vattenposter runt om i staden.

– Om vi ska kunna förhindra diarréer och andra vattenburna sjukdomar måste vi se till att alla människor dagligen får 15 liter vatten var, Säger UNICEFs chef i Filippinerna, Tomoo Hozumi.

UNI153729-575x381.jpg
UNICEF levererar bland annat presenningar, tält, och tillfälliga toaletter till Filippinerna.Foto: © UNICEF

UNICEF levererar bland annat presenningar, tält, och tillfälliga toaletter till Filippinerna. Foto: © UNICEF

UNICEF har nu upprättat basstationer i Tacloban, Roxas och Cebu. Basen i Cebu fungerar som knutpunkt för all logistik och koordinering av insatserna. Högsta prioritet nu i det inledande skedet är fortfarande rent vatten, sanitet, sjukvård och att skydda barn mot våld och övergrepp. De senaste insatserna:

  • Installerat ihopvikbara vattentankar som dagligen ger 10 000 liter vatten per dag till 27 000 människor i 10 städer och byar i tyfondrabbade Capiz i region nr 6.

  • I region 4 i norra Cebu ger samma typ av tankar 30 000 liter vatten om dagen till 10 000 mäniskor.

  • Distribuerat hygienpaket till 12 500 drabbade i Tacloban.

  • I staden Roxas ger nu 5 vattentankar 5000 liter vatten dagligen till 10 000 människor.

DSC0197-575x381.jpg
UNICEFs stora mjuka vattenreservoarer rymmer 10 000 liter. De transporteras ihopvikta, fylls med vatten från en tankbil och kopplas sedan till en rörställning med kranar.Foto: © UNICEF

UNICEFs stora mjuka vattenreservoarer rymmer 10 000 liter. De transporteras ihopvikta, fylls med vatten från en tankbil och kopplas sedan till en rörställning med kranar. Foto: © UNICEF

Även om mycket hjälp nu når ut till barn och deras familjer är situationen fortfarande akut. Antalet barn som drabbats beräknas nu vara över 5 miljoner. 1,9 miljoner människor är hemlösa och 789 000 av dem är barn. 1,5 miljoner barn hotas av undernäring.

UNICEF bad tidigare om 224 miljoner, men ökar nu beloppet till 436,5 miljoner kronor för att fortsätta arbetet i Filippinerna. Landet var redan innan tyfonen hårt drabbat av en jordbävning och inbördeskonflikter. Massiva insatser kommer att krävas under en lång tid framöver och UNICEF kommer att finnas på plats och kämpa för barnen så länge det behövs. Att bygga upp landet och ge barnen en framtid kommer att ta flera år och mer pengar behövs.

Din hjälp är ovärderlig. Ge en gåva till vårt katastrofarbete för barnen i Filippinerna!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.