2013-11-17-kent-575x431.jpg

Hjälpen når fram till

barn i Filippinerna

UNICEF förser nu dagligen över 200 000 drabbade i Leyte med rent vatten. I takt med att vägar, hamnar och flygplatser röjs och logistiken fungerar bättre distribueras nu alla de ton förnödenheter och hjälputrustning som flugits in. Men behoven är fortfarande enorma.

Skribent |

Publicerad |

2013 11 18

Uppdaterad |

2013 11 18

Hjälpen når fram till barn i Filippinerna

En av de 30 000 vattenposter som UNICEF hjälpt till att tillhandahålla i Tacloban. Foto: © UNICEF

Under helgen har UNICEF lyckats få fram ännu mer vatten- och hygienutrustning till Tacloban och andra drabbade områden. I samarbete med den filippinska militären och USAID har UNICEF också fått fram generatorer och bensin för att få igång ett vattenreningsverk. Det förser nu över 200 000 människor i Tacloban och sex omkringliggande distrikt med rent dricksvatten. Nu fungerar 30 000 vattenposter runt om i staden.

– Om vi ska kunna förhindra diarréer och andra vattenburna sjukdomar måste vi se till att alla människor dagligen får 15 liter vatten var, Säger UNICEFs chef i Filippinerna, Tomoo Hozumi.

UNI153729-575x381.jpg
UNICEF levererar bland annat presenningar, tält, och tillfälliga toaletter till Filippinerna.Foto: © UNICEF

UNICEF levererar bland annat presenningar, tält, och tillfälliga toaletter till Filippinerna. Foto: © UNICEF

UNICEF har nu upprättat basstationer i Tacloban, Roxas och Cebu. Basen i Cebu fungerar som knutpunkt för all logistik och koordinering av insatserna. Högsta prioritet nu i det inledande skedet är fortfarande rent vatten, sanitet, sjukvård och att skydda barn mot våld och övergrepp. De senaste insatserna:

  • Installerat ihopvikbara vattentankar som dagligen ger 10 000 liter vatten per dag till 27 000 människor i 10 städer och byar i tyfondrabbade Capiz i region nr 6.

  • I region 4 i norra Cebu ger samma typ av tankar 30 000 liter vatten om dagen till 10 000 mäniskor.

  • Distribuerat hygienpaket till 12 500 drabbade i Tacloban.

  • I staden Roxas ger nu 5 vattentankar 5000 liter vatten dagligen till 10 000 människor.

DSC0197-575x381.jpg
UNICEFs stora mjuka vattenreservoarer rymmer 10 000 liter. De transporteras ihopvikta, fylls med vatten från en tankbil och kopplas sedan till en rörställning med kranar.Foto: © UNICEF

UNICEFs stora mjuka vattenreservoarer rymmer 10 000 liter. De transporteras ihopvikta, fylls med vatten från en tankbil och kopplas sedan till en rörställning med kranar. Foto: © UNICEF

Även om mycket hjälp nu når ut till barn och deras familjer är situationen fortfarande akut. Antalet barn som drabbats beräknas nu vara över 5 miljoner. 1,9 miljoner människor är hemlösa och 789 000 av dem är barn. 1,5 miljoner barn hotas av undernäring.

UNICEF bad tidigare om 224 miljoner, men ökar nu beloppet till 436,5 miljoner kronor för att fortsätta arbetet i Filippinerna. Landet var redan innan tyfonen hårt drabbat av en jordbävning och inbördeskonflikter. Massiva insatser kommer att krävas under en lång tid framöver och UNICEF kommer att finnas på plats och kämpa för barnen så länge det behövs. Att bygga upp landet och ge barnen en framtid kommer att ta flera år och mer pengar behövs.

Din hjälp är ovärderlig. Ge en gåva till vårt katastrofarbete för barnen i Filippinerna!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i mammas famn - DR Kongo 2024
Demokratiska republiken Kongo

I förra veckan talade UNICEFs vice generalsekreterare Ted Chaiban i FN:s säkerhetsråd med anledning av att allt fler barn dödas, skadas och utsätts för våld och övergrepp under krig och konflikter.

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.